latinica  ћирилица
22/06/2017 |  08:24 | Autor: RTRS

Povoljni uslovi za vožnju

Na putevima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH ovog jutra su povoljni uslovi za vožnju, a zbog radova na deminiranju terena na magistralnom putu Stolac-Ljubinje, na području opštine Stolac, moguće su povremene, polučasovne obustave saobraćaja.
Banjaluka: Saobraćaj - Foto: RTRS
Banjaluka: SaobraćajFoto: RTRS

Radi postavljanja led markera u tunelima "Laktaši" i "Klašnice" na auto-putu Gradiška-Banjaluka izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, a iz AMS mole vozače da poštuju privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izgradnje auto-puta Banjaluka-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja u zoni ukrštanja sa magistralnim putem Banjaluka-Prnjavor, a saobraćaj se u oba smjera odvija sa ograničenjem brzine kretanja vozila do 20 i do 40 kilometara na sat.

Moguće su i povremene obustave saobraćaja zbog izlaska građevinske mehanizacije na put. Postavljena je saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno.

U toku je izgradnja vijadukta "Mahovljani" na auto-putu Banjaluka-Doboj, na dionici Banjaluka-Prnjavor, zbog čega je petlja "Mahovljani" zatvorena za sav saobraćaj, a vozači mogu da koriste petlju "Aleksandrovac".

S ciljem bezbjednog odvijanja saobraćaja na auto-putu "9. januar" Prnjavor-Doboj, uspostavljen je poseban režim saobraćaja u području petlji "Prnjavor" i "Јohovac".

Zbog izgradnje vijadukta na dionici magistralnog puta Nova Topola-Klašnice, na lokalitetu Mahovljanske petlje u vremenu od 23.00 do 5.00 časova saobraćaj se povremeno obustavlja u maksimalnom trajanju do 30 minuta, najviše četiri puta tokom ovog perioda.

Izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor zbog regulisanja ulaza i izlaza na magistralni put vozila gradilišta, koja su angažovana na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prnjavor.

Zbog izlaska mehanizacije angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj izmijenjen je režim saobraćaja na regionalnom putu Prnjavor-Stanari kod Prnjavorske petlje.

Na dijelu magistralnog puta Brčko-Bijeljina u rejonu Ljeljenče počinju radovi na izgradnji-rekonstrukciji propusta, a saobraćaj će se odvijati naizmjenično jednom trakom.

Na putnom pravcu Karanovac-Kneževo u mjestu Rađići zbog ulegnuća kolovoza saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično.

Režim odvijanja saobraćaja izmijenjen je na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most, na dionici Tukovi-granica Republike Srpske /Koprivna/, gdje je u toku izgradnja spojnog puta optičkim kablom.

Zbog izgradnje kružnog toka, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na raskrsnici u Milićima, a postavljena je privremena signalizacija.

U toku su radovi na sanaciji kolovoza kroz grad Trebinje na dijelu magistralnog puta. Teretni saobraćaj iz pravca Ljubinja usmjerava se na kružnom toku desno, pa preko ulice Trebinjskih brigada i Kamenog mosta prema Bileći, a iz pravca Bileće, lijevo preko Kamenog mosta i Ulicom trebinjskih brigada.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja.

Radovi na rekonstrukciji puta izvode se na regionalnom putu Bratunac-Zeleni Јadar, na području opštine Srebrenica.

Zbog rekonstrukcije kolovoza izmijenjen je režim saobraćaja na regionalnom putu na području opštine Srebrenica.

Zbog radova na bušenju i miniranju terena na dionici magistralnog puta Rogatica-Ustiprača u mjestu Dub povremene su obustave saobraćaja u trajanju od pet do 15 minuta u periodu od 9.00 do 10.00 i od 14.00 do 17.00 časova.

Na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo i dionici Ukrina-Gornja Vijaka, zbog aktiviranog klizišta, saobraća se jednom saobraćajnom trakom naizmjenično.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crne Gore /Šćepan Polje/ zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača na snazi je zabrana saobraćanja za teretna vozila ukupne mase veće od tri i po tone i autobuse klase "M3", dok se zabrana ne odnosi autobuse "Drinatransa" Zvornik, koji saobraćaju na redovnim autobuskim linijama Zelinja-Zvornik, Bratunac-Polom-Zvornik, Bratunac-Polom-Bijeljina i Polom-Bratunac.

U toku je preventivna akcija "Da li vozite tehnički ispravno vozilo-provjerite" koju AMS Republike Srpske sprovodi u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i auto-moto društvima.

Stručne ekipe Auto-moto saveza danas će od 9.00 do 13.00 časova u Novom Gradu kod Nestro pumpe besplatno preventivno kontrolisati tehničku ispravnost vozila na pokretnom tehničkom pregledu.

S obzirom na to da počinje sezona godišnjih odmora i da dolazi do povećanja mobilnosti na putevima, AMS RS sprovodi ovu aktivnost s ciljem da se vozačima pomogne da pripreme svoje vozilo za duža putovanja i bezbjednije učestvuju u saobraćaju.

Na području FBiH frekvencija vozila je umjerenog intenziteta, izuzev dionica u gradskim centrima gdje je u jutarnjim satima promet vozila pojačan.

Zbog radova sporije se saobraća na dionicama magistralnih puteva Јablanica-Mostar, Bradina-Konjic, Tuzla-Kalesija, Bugojno-Kupres i Karlov Han-Kolo, kao i na magistralnim putevima na području Živinica i Sanskog Mosta.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Izvor: Srna