latinica  ћирилица
22/06/2017 |  14:28 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Otvorena hidroelektrana "Žiraja dva" (VIDEO/FOTO)

U Bijelom Bučju kod Teslića puštena je u rad mala hidroelektrana "Žiraja dva", instalirane snage 900 kilovata, u koju je uloženo 1,3 miliona evra.
Otvaranje Hidrocentrale Žiraja 2 -
Otvaranje Hidrocentrale Žiraja 2

Investitor je "Mega-elektrik" iz Laktaša koja se nalazi u većinskom vlasništvu SOL grupacije iz italijanskog grada Monca." Žiraja dva" je 17. mala hidroelektrana u Srpskoj, ukupne instalirane snage 51 megavat.

Planirana godišnja proizvodnja električne energije u maloj hidroelektrani "Žiraja dva" je između dva i dva i po miliona kilovata. Ovo je četvrti projekat kompanije Megaelektrik.

- Nadam se da ovo nije zadnji projekat Megaelektrika i da planiramo i dalje da investiramo u obnovljive izvore energije u Republici Srpskoj - rekao je Dragan Јerinić, predsjednik UO kompanije "Megaelektrik".

A svi koji se odluče da investiraju i grade slične objekte, dobiće i podršku Vlade, poručuju resorni ministri. Podsjećaju da je u Srpskoj u toku izgradanja još sedam malih hidroelektrana, dok su dvije već u probnom radu.

- Izgradnjom ovakvog objekta dajemo doprinos ukupnoj energetskoj politici Evrope, koja promoviše potrebu izgradnje objekata sa obnovljivim izvorima energije. Srpska je do sada dostigla oko 36 odsto proizvodnje energije iz ovakvih izvora - rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić.

Otvaranje hidroelektrane

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, rekla je da je u izgradnji učestvovala domaća operativa, da su svi ugrađeni dijelovi domaći, osim generatora, koji se ne proizvode u Republici Srpskoj.

Tokom izgradnje ove male hidroelektrane, značajna sredstva uložena su i u prateću infrastuktruru, a sve u dogovoru sa lokalnom zajednicom.

- Uradili smo značajnu putnu infrastukturu ovdje, na području koje nikada nije imalo asfalt i to je zaista na zadovoljstvo svih ljudi koji ovdje žive - istakao je Milan Miličević, načelnik opštine Teslić.

Puštanju u rad Žiraje dva prisustvovao je i ambasador Italije u BiH, Nikola Minasi, koji je, izrazivši zadovoljstvo saradnjom sa Vladom Republike Srpske, najavio da će i dalje pružati podršku svim investitorima iz Italije koji žele da ulažu u Srpsku.