latinica  ћирилица
22/06/2017 |  15:36 ⇒ 18:30 | Autor: RTRS

Privredna komora- Potpisani ugovori o sertifikaciji (VIDEO)

Predstavnici Privredne komore Republike Srpske potpisali su ugovore o sprovođenju programa sertifikacije sa načelnicima opština Novi Grad, Brod i Prnjavor.
Privredna komora - Foto: RTRS
Privredna komoraFoto: RTRS

Opštini Kotor Varoš uručena je potvrda o ispunjenju kriterijuma programa sertifikacije gradova i opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Opština Prnjavor već je ispunila više zahtjeva koji se traže ovim sertifikatom i dobiće još više na atraktivnosti otvaranjem auto-puta i poslovne zone Vijaka.

- Uvjeren sam da će administracija, na čijem sam čelu, dati sve od sebe da što prije odgovori na sve zahtjeve, kako bismo dobili setifikat i na taj način pokazali da je Prnjavor jedno od povoljnih poslovnih okruženja - istakao je načelnik ove opštine Darko Tomaš.

Ugovore o resertifikaciji su potpisali i gradovi Banjaluka i Bijeljina.

- To je međunarodna potvrda povoljnog poslovnog okruženja i znak da investitor kada dolazi zna da dolazi u organizovan sistem i da može očekivati povoljan poslovni ambijent - istakao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Dragica Ristić, direktorka Privredne komore Republike Srpske, je rekla da je od 2014. godine u procesu sertifikacije 14 lokalnih zajednica, kao i da je izražen interes i drugih lokalnih zajednica.

- U procesu sertifikacije imate obavezu ne samo da ispunite 123 kriterijuma, nego i da posložite ciljeve koje trebate ispuniti sa ciljem da doprinesete ekonomskom razvoju - navela je ona.

Razvoj privrede mora biti u fokusu svih lokalnih zajednica, a sertifikovane opštine potencijalnim investitorima poručuju da imaju povoljan poslovni ambijent, poručuju resorni ministri.

- Ono što je važno je činjenica da nama trebaju jake i privredi otvorene lokalne zajednice, jer koliko nam je jaka lokalna zajednica toliko je snažna i Republika Srpska - istakla je ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.