latinica  ћирилица
22/06/2017 |  15:48 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Foča: Pokazna vježba CZ Srpske i OS BiH (VIDEO)

Reagovanje u vanrednim situacijama poput pucanja hidroakumulacionog jezera Hidroelektrane "Piva" u susjednoj Crnoj Gori i kako spasiti stanovništvo, turiste i imovinu u Foči predstavljeno je na vježbi Civilne zaštite Srpske i Oružanih snaga BiH. Istaknut je značaj održavanja ovakih vježbi i sagledavanja spremnosti jedinica civilne zaštite.
Foča: Pokazna vježba - Foto: RTRS
Foča: Pokazna vježbaFoto: RTRS

U današnjoj akciji učestvovali su pripadnici Civilne zaštite. Gašenje požara i spasavanje unesrećenih i bespomoćnih na obali koji se ne mogu izboriti sa Drinom, njihovo izvlačenje konopcima, čamcima i transport do hitne medicinske pomoći – detalji su pokazne vježbe.

Podršku Civilnoj zaštiti pružili su helikopteri i pješadija Oružanih snaga. Istaknuto je da vanredne situacije treba da prati dobro isplanirana strategija djelovanja od štaba do ostalih nivoa.

- Cilj je bio da se sagleda uloga OS u slučaju kada Civilna zaštita ne može da se odazove izazovu i savlada probleme u nekoj elementarnoj nepogodi - istakao je major Nebojša Ivezić, komandant Drugog pješadijskog bataljona OS BiH.

- Najbitnija u radu štaba je koordinacija svih članova, koordinacija sa upravom policije, Republičkom upravom i Oružanim snagama, kako bi se sve snage stavile na raspolaganje - rekao je Čedo Zelović, šef Odsjeka CZ opštine Foča.

U uspješno izvedenoj vježbi učestvovali su i pripadnici prve pomoći Crvenog krsta, Gorske službe spasavanja, speleolozi, vatrogasci i Hitna medicinska pomoć.