latinica  ћирилица
22/06/2017 |  15:54 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Rudo: Malinari očekuju plasman na EU tržište (VIDEO)

Berba malina je uveliko počela a da li će se isplatiti ova sezona malinari još uvijek ne znaju.
Branje malina - Foto: RTRS
Branje malinaFoto: RTRS

Јedno je sigurno, uzgoj malina u posljednjoj deceniji je velikoj ekspanziji širom Srpske, pa tako i u opštinu Rudo u kojoj se uzgojem maline bavi 300 proizvođača.

Uz pomoć opštine i kupovinom nove hladnjače uzgajivači se nadaju da će uskoro izaći na evropsko tržište.

Mirko Mijušković je prije petnaest godina među prvima u Rudom počeo proizvodnju malina, skromno sa 3.000 sadnica. Iako nije imao iskustva radio je i učio i vremenom došao do jednog hektara pod malinom.

- Godišnje na parceli uberem preko 10 tona malina i ostvarim prihod u iznosu većem od 40 hiljada. Preporučio bih svima koji žele da se bave malinrstvom da se uključe i da se neće pokajati - kaže Mijušković.

Na području ove opštine je oko 300 uzgajivača. Velika im je prednost to što je opština obezbijedila hladnjaču.

- Nadam se da ćemo u skorije vrijeme, dogodine ili narednih godina, naše maline izvosziti direktno na EU tržište - kaže Mijušković.

Podsticaj poljoprivredi posebno uzgoju malina jedan je od prioriteta lokalne uprave. Zato su već u planu novi projekti koji će osigurati veće prinose.

- Da bi uspješno pratili razvoj malinarstva mi moramo povećati naše hladnjačarske i skladišne kapacitete - ističe načelnik opštine Rudo, Rato Rajak.

Rudo je od davnina bilo poznato po uzgoju šljiva i proizvodnji rakije. Pogodno zemljište i idealni vremenski uslovi iznjedrili su novu poljoprivrednu granu, pa danas za ovaj kraj kažu da je novo Arilje.