latinica  ћирилица
22/06/2017 |  21:09 | Autor: RTRS

EU produžila sankcije prema Rusiji

Predsjednik Evropskog Saveta osvrnuo se na bezbjednosnu i geopolitičku situaciju i naveo da je postignut dogovor za kažnjavanje Rusije zbog nedostatka primjene Minskog sporazuma
Donald Tusk  (Foto:heute.de) -
Donald Tusk (Foto:heute.de)

Lideri EU dogovorili su se danas na samitu u Briselu da na još šest mjeseci produže ekonomske sankcije prema Rusiji.

"Dogovoreno je. EU će produžiti ekonomske sankcije protiv Rusije zbog nedostatka primjene Minskog sporazuma“, poručio je sa sastanka predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

Tusk je tokom dana najvio da će poslije razgovora o situaciji u Ukrajini i izvještaja njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona o primjeni Minskog sporazuma vjerovatno doći do produžetka ekonomskih sankcija protiv Rusije.

EU je uvela ekonomske snakcije protiv Rusije 31. jula 2014. godine kao odgovor na aktivnosti Rusije na destabilizaciji prilika u Ukrajini. Inicijalno je bilo planirano da ove mjere traju godinu dana.

One su pojačane u spetembru 2014. godine, a ciljano su usmjerene na ruski sektor finansija, energetike i odbrane.

U martu 2015. godine Evropski savjet je produžio trajanje sakcija i uslovio ih primjenom sporazuma iz Minska, koji je trebalo da stupi na snagu 31. decembra 2015. godine.

Kako ovaj sporazum nije u potpunosti primijenjen sankcije prema Rusiji su u međuvremenu tri puta produžavane na po šest mjeseci.

Izvor: Tanjug