latinica  ћирилица
23/06/2017 |  13:34 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Proizvođači i otkupljivači pšenice bez dogovora o visini cijene (VIDEO)

Proizvođači i otkupljivači pšenice nisu danas u Banjaluci postigli dogovor o visini cijene za otkup ovogodišnjeg roda pšenice, za koju proizvođači traže da bude 0,33 KM po kilogramu.
Stevo Mirjanić sa proizvođačima pšenice - Foto: SRNA
Stevo Mirjanić sa proizvođačima pšeniceFoto: SRNA

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika iz Bijeljine Ljubo Maletić vjeruje da će u što skorije vrijeme biti postignut dogovor o visini cijene za otkup ovogodišnjeg roda pšenice.

On je naveo da se sastanku nisu odazvali svi mlinari, "što je velika greška".

"Vjerujem da će biti postignut dogovor o visini cijene koja je prošle godine bila 33 KM po metru pšenice, iako mlinari traže da bude niža", rekao je novinarima Maletić, nakon sastanka sa mlinarima o proizvodnji, preuzimanju i otkupu ovogodišnjeg roda pšenice i ocijenio da je važno što je na strani poljoprivrednika ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Maletić je istakao da je potrebno prvo otkupiti pšenicu proizvedenu u Republici Srpskoj, pa tek onda razgovarati o njenom uvozu.

"Mlinari nas ucjenjuju i zato je potrebno da naše ministarstvo sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem razgovara o uvođenju prelevmana na uvoz pšenice u BiH", dodao je Maletić i podsjetio da su ovogodišnji podsticaji za proizvodnju pšenice u Srpskoj 200 KM po hektaru.

Predstavnik Udruženja poljorivrednih proizvođača Semberije Boško Radić rekao je da će žetva pšenice početi za dva do tri dana.

"Očekujem da ćemo za nekoliko dana znati i visinu cijene otkupa pšenice, da će biti na prošlogodišnjem nivou, s tim da će rod pšenice biti manji. Nažalost, postoje razlike u mišljenjima poljoprivrednika i proizvođača", rekao je Radić i naveo da se pšenica iz BiH izvozi u Tursku.

Portparol Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Aleksandar Macanović rekao je da resorno ministarstvo uz podsticaje za proizvodnju pšenice, poljoprivrednim proizvođačima daje i pet feninga po kilogramu proizvedene merkantilne pšenice i regresirano gorivo, što ukupno iznosi 500 KM po hektaru.

"Poređenja radi, u Srbiji su podsticaji oko 4.000 dinara, odnosno 64 KM po hektaru, u Hrvatskoj su 200 evra iz čega je vidljivo da su u Srpskoj podsticaji viši. Poljoprivrednici su izrazili zadovoljstvo mjerama koje sprovodi resorno ministarstvo i podsticajima koje daje", naglasio je Macanović i naveo da se očekuje da ukupna proizvodnja pšenice u ovoj godini bude 186.000 tona.

Izvor: Srna