latinica  ћирилица
23/06/2017 |  14:03 | Autor: RTRS

Nova inicijativa za pronalaženje masovnih grobnica

Međunarodna komisija za nestale osobe pokreće novu inicijativu za pronalaženje masovnih grobnica u BiH putem aplikacije za prijavu lokacije skrivenih grobnica.
Grobnica - ekshumacija tijela   (arhiva) - Foto: SRNA
Grobnica - ekshumacija tijela (arhiva)Foto: SRNA

S ciljem predstavljanja ove aplikacije ICMP će u srijedu, 28.juna, u sjedištu ove komisije sa početkom u 12.00 časova održati konferenciju za medije.

Direktor ICMP-ovog Odjela za razvoj sistema baza podataka Adnan Rizvić pojasniće kako funkcioniše aplikacija "Prijava lokacije", te kako je javnost može koristiti za prijavu informacija.

Rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan Metju Holidej daće tom prilikom više informacija o trenutnom statusu procesa pronalaženja i identifikacije nestalih osoba u BiH i opisati korake koje je potrebno preduzeti kako bi se održao tempo u ovom procesu, a porodice nestalih počele primati podršku koja im je zagarantovana.

Iako je više od 23.000 od 31.000 osoba nestalih u BiH tokom rata pronađeno i identifikovano, što je omjer identifikacija kakav nije zabilježen nigdje u svijetu, ICMP je dosljedan u nastojanju da neprekidno podsjeća predstavnike vlasti i javnost da više od 7.000 porodica još ne zna kakva je sudbina njihovih bližnjih, navodi se u današnjem saopštenju ove komisije.

Putem aplikacije koja će biti predstavljena javnosti biti omogućeno anonimno ili sa kontakt podacima prijavljivanje lokacija na kojima se mogu nalaziti posmrtni ostaci nestalih osoba.

Izvor: Srna