latinica  ћирилица
23/06/2017 |  17:29 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Majkić: Pravilnik o industrijskoj bezbjednosti na štetu Srpske

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je danas za Srnu da usvajanje Prijedloga pravilnika o industrijskoj bezbjednosti u Savjet ministara BiH predstavlja još jedan primjer da se vlast na nivou BiH ponaša krajnje neodgovorno i donosi odluke na štetu Republike Srpske.
Dušanka Majkić - Foto: RTRS
Dušanka MajkićFoto: RTRS

- To je još jedan dokaz kako se ponašaju predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama BiH - navela je Majkićeva i ocijenila da ministar bezbjednosti Dragan Mektić, pošto nije siguran gdje mu počinje, a gdje završava nadležnost, sve proglašava za svoju nadležnost i ne zanima ga stav Srpske.

Ona je istakla da je član Zakona o zaštiti tajnih podataka iz 2009. godine propisao da će se podzakonskim aktom Savjeta ministara BiH bliže propisati odredbe koje se odnose na način izdavanja industrijske dozvole, procedure izdavanja industrijske bezbjednosne dozvole, sadržaj i oblik upitnika i druge stvari koje su u vezi sa tom oblasti.

Majkićeva je naglasila da je od 2009. godine Republika Srpska svaki put učestvovala u radnim grupama koje bi definisale stvari u vezi sa zaštitom podataka i da je 2013. godine izrađen prijedlog za preciznim definisanjem industrijske bezbjednosti.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske je u to vrijeme učestvovalo u svemu tome i nije se uspio naći zajednički dogovor za industrijsku bezbjednost jer nismo prihvatali da nadležnost za tu vrstu bezbjednosti bude na Ministarstvu bezbjednosti BiH, koje bi trebalo da izdaje bezbjednosnu dozvolu firmama koje su iz Srpske i za koje to ministarstvo nema nikakvu nadležnost - kaže Majkićeva.

Ona je dodala da je u više navrata od 2014. godine pokušano da bude riješen ovaj problem i da se to nije uspjelo uraditi, te da je "ostavljeno za neka druga vremena", kada će biti više nade za dogovor koji odgovara svima.

Majkićeva je rekla da je dolaskom Dragana Mektića na čelo Ministarstva bezbjednosti BiH formirana radna grupa koja u svom sastavu nije imala predstavnike iz Republike Srpske, te da će oni biti imenovani naknadno, "nakon velike buke u javnosti".

- Šta nam je to vrijedilo kada se ta radna grupa nikada nije sastala. Dakle, Mektić je napravio radnu grupu koja treba da radi po njegovom nalogu, a kada su ušli u nju predstavnici Srpske, on je odlučio da se ona ne sastaje - navela je Majkićeva.

Ona je istakla da je Mektiću tada očito neko sugerisao da ne ide na izmjenu zakona jer neće dobiti saglasnost iz Srpske i da se odlučio za izradu pravilnika kao nižeg akta.

Majkićeva je naglasila da je 2015. godine Ministarstvo bezbjednosti od Vlade Srpske tražilo stav po tom pravilniku i dobilo negativan odgovor, te da se od tada ništa nije događalo.

- Јuče je na Savjetu ministara, bez informisanja javnosti, usvojen pomenuti pravilnik, iako se zna stav Vlade Srpske o tom pitanju, a na sajtu Savjeta ministara nema nijednog podatka da je usvojen - kaže Majkićeva.

Savjet ministara BiH usvojio je juče Prijedlog pravilnika o industrijskoj bezbjednosti, potvrdila je Srni rukovodilac Službe za informisanje Savjeta ministara BiH Mirjana Micevska.

Izvor: SRNA