latinica  ћирилица
23/06/2017 |  21:53 | Autor: RTRS

Makron pisao Vučiću: Razumijem emocije Srbije zbog odluke o Haradinaju

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je u pismu predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da razumije emocije koje je u Srbiji mogla da proizvede odluka francuskog suda da oslobodi Ramuša Haradinaja, s obzirom na djela koja mu pripisuje srpsko pravosuđe.
Emanuel Makron (Foto:ocdn.eu) -
Emanuel Makron (Foto:ocdn.eu)

"Želim da istaknem da je, kao i sve odluke francuskih pravosudnih organa, ova odluka donijeta u potpunoj nezavisnosti. Kao i vi, želim da okrenemo ovu stranicu i da se usredsredimo na razvoj naše saradnje", naveo je Makron u pismu.

Čestitajući Vučiću izbor za predsjednika, kao i rođenje sina Vukana, Makron se izvinio što neće moći da prisustvuje Vučićevoj svečanoj inauguraciji u Beogradu, zbog učešća na Evropskom savjetu u Briselu, saopšteno je iz pres- službe predsjednika Srbije.

Makron je dodao u pismu da su veze između Francuske i Srbije prijateljske, davnašnje i duboke, posebno obilježene bratstvom po oružju koje je ujedinilo dva naroda tokom Prvog svjetskog rata i učvrstilo njihovo prijateljstvo.

"Spomenik zahvalnosti Francuskoj, koji se nalazi u srcu Beograda, svjedok je tog prijateljstva i radujem se njegovoj skoroj obnovi u okviru zajedničkog projekta, u trenutku kada obilježavamo stogodišnjicu Velikog rata", kaže Makron.

On je ocijenio da su se politički odnosi dvije zemlje učvrstili i intenzivirali tokom nedavnog perioda, da su na ekonomskom planu trgovinske razmjene u ekspanziji, a da se bilateralna saradnja razvila posljednjih godina.

Makron je istakao da je, od početka demokratske tranzicije u Srbiji, Francuska prije svih bila uz Srbiju, kako bi podržala njeno približavanje EU, ekonomski razvoj i trajnu stabilizaciju zapadnog Balkana.

"Želim da pozdravim značajno djelovanje koje sprovodite i rezultate koje ste postigli od prije nekoliko godina u ove tri oblasti", naveo je Makron i izrazio uvjerenje da Evropa neće biti potpuna bez zapadnog Balkana, posebno Srbije.

Francuska će, kaže Makron, nastaviti da podržava napredovanje Srbije ka EU i potrebne reforme.

Ističući da perspektiva sljedećeg proširenja može da djeluje kao daleka, posebno zbog izazova sa kojima se suočava EU i zbog zamašnosti reformi koje zahtijeva za zemlje zapadnog Blakana, Makron je naglasio da će Francuska nastaviti da poštuje obaveze preuzete u korist evropske perspektive zapadnog Balkana.

"Ohrabrujem vas da nastavite preduzete reformske napore, ističući poseban značaj reformi u vezi sa vladavinom prava, koje su u središtu evropskog projekta i čije je sprovođenje dugotrajan posao", naveo je Makron.

Predsjednik Francuske rekao je da je trajna stabilizacija zapadnog Balkana odlučujuća za prosperitet regiona i za njegov evropski put.

Makron je dodao da je Vučić učinio suštinske i hrabre gestove, posebno prema BiH, Kosovu i Metohiji, Hrvatskoj i Albaniji.

"Francuska će nastaviti da vas podržava na tom putu, nastavljajući svoje aktivno i konkretno angažovanje u okviru Berlinskog procesa. Uvjeren u perspektive naših bilateralnih i evropskih odnosa, molim vas, gospodine predsjedniče, da primite izraze mog veoma dubokog poštovanja", navedeno je u pismu.

Izvor: SRNA