latinica  ћирилица
26/06/2017 |  11:31 ⇒ 17:19 | Autor: RTRS

Laktaši-Završen 12. internacionalni festival amaterskih pozorišta (VIDEO)

Dodjelom nagrada i priznanja u Laktašima je završen 12. internacionalni festival amaterskih pozorišta. Ovogodišnja selekcija predstava, prema ocjeni mnogih, pokazala je da su se glumci amateri ozbiljno približili nivou predstava u profesionalnim pozorištima.
Festival amaterskih pozorišta "Laktaši 2017." - Foto: RTRS
Festival amaterskih pozorišta "Laktaši 2017."Foto: RTRS

Tročlani stručni žiri jednoglasan je bio da je predstava "Hadersfild" autora Uglješe Šajtinca u režiji Andrije Stojkovića, Akademskog pozorišta iz Niša najbolje ovogodišnje amatersko pozorišno ostvarenje.

"U toj predstavi smo mogli da vidimo sjajnu režiju, sjajne glumce koji su na jedan vrlo dinamičan način jednostavno i u jednoj kamernoj atmosferi uspjeli da iznesu jedan tako težak i kompleksan tekst", rekla je jedna od članica žirija, Nataša Glišić.

Nagrada za najbolju mušku ulogu ravnopravno se dodjeljene: Iliji Stepanoviću, za ulogu Obrada u predstavi "Srpska drama", Pozorišta mladih "Abrašević" iz Kragujevca i Milanu Kosanoviću, za ulogu Gospodina Foke, u predstavi "O usamljenosti-Gospodin Foka", Dramskog studija "Sonja Marinković" iz Novog Sada.

Milan Kosanović iz Dramskog studija "Sonja Marinković" Novi Sad istakao je da je uživao u svojoj ulozi te da mu je drago da je ona izuzetno iskrena, koliko može da bude.

Tokom 4 dana festivala u takmičarskom djelu odigrano je 7 predstava koje su izabrane od ukupno 15 prijavljenih.

"Mislim da je ovo jedan, mogu slobodno reći, od najboljih festivala jer sve predstave su zaista bile odlične, žanrovski različite ali zaista smo imali priliku da vidimo dobre predstave koje nekako prevazilaze granice amaterizma", naglasila je Slađana Čovičković, direktorica Centra za kulturu i obrazovanje Laktaši.

Osim takmičarskog programa tokom festivala organizovan je propratni sadržaj. Zadnje festivalske večeri organizovana je projekcija kratkometražnih filmova studenata Akademije umjetnosti Banja Luka.