latinica  ћирилица
29/06/2017 |  08:21 | Autor: RTRS

U Sarajevu svečana akademija povodom 20 godina rada Međureligijskog vijeća BiH

U Sarajevu će danas biti održana svečana akademija povodom 20 godina rada Međureligijskog vijeća u BiH.
Međureligijsko vijeće BiH - Foto: SRNA
Međureligijsko vijeće BiHFoto: SRNA

Akademija će biti održana u Narodnom pozorištu sa početkom u 20.00 časova, saopšteno je iz Međureligijskog vijeća.

Prethodno će biti održana konferencija za novinare na kojoj će se obratiti predsjednik Međureligijskog vijeća Njegovo preosveštenstvo episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, te članovi Skupštine Vijeća - zamjenik poglavara Islamske zajednice u BiH Husein Smajić, nadbiskup vrhbosanski Vinko Puljić i predsjednik Јevrejske zajednice BiH Јakob Finci.

Konferencija za novinare povodom 20 godina rada Međureligijskog vijeća biće održana u 14.00 časova u prostorijama Vijeća u Sarajevu.

Međureligijsko vijeće u BiH osnovano je 1997. godine zajedničkim zalaganjem poglavara Islamske zajednice u BiH Mustafe Cerića, Njegovog visokog preosveštenstva blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja, kardinala Vinka Puljića i predsjednika Јevrejske zajednice BiH Јakoba Fincija.

Prvobitna ideja nastanka Vijeća, koje je pod takvim imenom nastalo prvo u svijetu, bilo je pomirenje među narodima u BiH.

Nastankom Međureligijskog vijeća u BiH, koje djeluje kao nevladina organizacija, pokreću se brojni međureligijski projekti kroz koje se radi na pomirenju, ali i na izgradnji građanskog društva kroz međureligijski dijalog - što postaje ideja vodilja Vijeća.

Izvor: SRNA