latinica  ћирилица
29/06/2017 |  15:39 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Ugledajte se na ljude iz sela u Italiji i promijenite život

Piopi je malo ribarsko selo na jugu Italije, koje ima prelepu plažu i muzej posvećen moreplovstvu.
Hrana (Foto: Thinkstock) -
Hrana (Foto: Thinkstock)

To je takođe mjesto koje je pravo oličenje principa mediteranske ishrane i inspiracija za novu knjigu "The Pioppi Diet" , nutricionista Asima Malhotre i Donala O'Nila.

Riječ je o 21-dnevnom planu promjena u navikama, za koje autori kažu da mogu zauvijek transformisati vaš život.

Ovaj izvanredni efekat postiže se bez drastičnog smanjivanja kalorija ili vježbanja. Piopi plan zasnovan je na izbjegavanju šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, a podstiče unos povrća i masnih namirnica poput ribe i maslinovog ulja.

Predstavljamo vam okvirne principe Piopi ishrane:

Јedite više...

Povrća, orašastih plodova i masliovog ulja. Vodič preporučuje pet do sedam porcija vlaknastog povrća i voća sa niskim sadržajem šećera svakog dana. Piopi plan takođe preporučuje dvije do četiri kašike maslinovog ulja, kao i šaku orašastih plodova dnevno. Tu su i razne vrste masne ribe, poput lososa i sardina, koje bi trebalo da jedete barem tri puta nedjeljno. Јaja možete pojesti deset, a punomasne mliječne proizvode, kokosovo ulje i tamnu čokoladu, možete jesti u količini od 30 grama dnevno.

Izbjegavajte...

Šećer. Klonite se svih dodatih šećera. Ni med vam nije prijatelj, kao ni sirupi i voćni zaslađivači. Rafinisani ugljeni hidrati, naročito oni na bazi brašna, takođe su van liste poželjnih namirnica. U to su uključeni i testenine, hljeb i rafinisani pirinač, a ako ih ipak jedete, neka to bude povremena poslastica. Takođe, treba da izbjegavate pripremu hrane na industrijskim uljima, poput suncokretovog i kukuruznog.

Prema Piopi dijeti, ne bi trebalo da jedete više od pola kilograma mesa nedjeljno. Prednost dajte svježem mesu u odnosu na suhomesnate prerađevine.

Gladujte jednom nedjeljno

U svakoj nedjelji treba da odaberete dan u kom ćete između večere i ručka narednog dana, piti samo tečnost. Dok gladujete, pada nivo insulina u krvi i tijelo počinje da troši zalihe energije.

Pridržavajte se ograničenja kad je riječ o alkoholu

Prema Piopi ishrani, možete uživati u 14 jedinica alkohola nedjeljno i ni čaši više.

Više se krećite

Fizičkom aktivnošću ne možete ispraviti štetu koju tijelu može nanijeti nepravilna ishrana, ali ako se pravilno hranite, niste pošteđeni vježbe. Barem pet puta nedjeljno treba da idete u polučasovnu brzu šetnju, a generalno treba da izbjegavate sjedenje duže od 45 minuta bez pauze za protezanje nogu.

Spavajte sedam sati svake noći

Sedam sati sna je minimum, a trebalo bi da izbjegavate izloženost ekranima telefona i računara u posljednja dva sata pred spavanje.

Dišite

Pravilno disanje je ključni dio zdravog načina života, a tvorci Piopi dijete preporučuju da svakodnevno radite kratke vježbe disanja. Udišite punim plućima pet sekundi, a onda izdišite vazduh takođe pet sekundi, fokusirajući se na dah. Vježbu radite dva minuta, četiri puta dnevno.

Provodite vreme sa prijateljima

Piopi dijeta preporučuje da svake nedjelje odvojite vrijeme za porodicu i prijatelje. Tako ćete se više smijati, što je takođe dobro za vaš organizam.

Izvor: B92, Agencije