latinica  ћирилица
02/07/2017 |  19:22 ⇒ 19:32 | Autor: RTRS

Devet zanimljivih činjenica o asteroidima

Asteroidi su kamena ili metalna nebeska tijela prečnika većeg od jednog metra, koja obilaze oko Sunca. Nastali su od ostataka protoplanetarne materije, koja se nije pripojila planetima za vrijeme stvaranja sistema iz protoplanetarnog diska. Najčešće kruže oko matične zvijezde vlastitom putanjom ili kao prirodni sateliti većih planeta.
Galaksija - Foto: Screenshot/YouTube
GalaksijaFoto: Screenshot/YouTube

1. Pretpostavlja se da postoji oko milion asteroida u Sunčevom sistemu koji bi mogli da, padom na Zemlju, unište neki grad. Ipak, ljudi su otkrili samo oko 10.000 njih.

2. Riječ "asteroid", koja bi se mogla prevesti kao "zvijezdoliki", smislio je Vilijem Heršel 1802. godine.

3. Asteroidi su mala kamena nebeska tijela, manja od planeta, koja lebde u međuplanetarnom prostoru.

4. Pretpostavlja se da su asteroidi ostaci formacija planta od prije oko 4,5 milona godina.

5. Svakoga dana više od 100 tona materijala sa kometa i asteroida pada ka Zemlji. Većina sagori u atmosferi stvarajući zvijezde padalice. A ako nešto od toga i padne na zemlju, onda su to meteoriti.

6. Najveći asteroid je Ceres, sa prečnikom od oko 945 kilometara, koji je 2006. godine dobio status patuljaste planete.

7. NASA trenutno prati aktivnosti više od 1.600 asteroida koji su označeni kao potencijalno opasni, iako su šanse da neki od njih padne na Zemlju gotovo nikakve.

8. Razornu Tungusku eksplozija od 30. juna 1908. godine, i veliki požar koji je uslijedio, u udaljenom dijelu istočnog Sibira izazvao je kameni meteorit prečnika oko 50 metara, što se smatra najvećom štetom prouzrokavanom padom astreoida. Taj datum je proglašen za Dan asteroida, sa ciljem podizanja svijesti o njihovoj potencijalnoj opasnosti.

9. Udar asteroida Tunguska bio je oko 1.000 jači od atomske bombe bačene na Hirošimu.

Izvor: Agencije