latinica  ћирилица
03/07/2017 |  12:54 ⇒ 13:03 | Autor: RTRS

Zabraniti rukovanje u bolnicama: Ovo će biti novi pozdrav?

Bolnice bi trebalo da zabrane rukovanje i uvedu pozdrav pesnicama, tzv. fist bump kao alternativni pozdrav, tvrde stručnjaci.
Rukovanje - Foto: Screenshot
RukovanjeFoto: Screenshot

Ovakav način pozdravljanja popularizovao je prethodni američki predsjednik Barak Obama, a on je sad pravi izbor za okruženja u kojima ne bi trebalo da se prenose bakterije.

Mnoge britanske bolnice su već uvele zone u kojima je rukovanje zabranjeno, a sada eksperti pozivaju ostale bolnice da slijede ovaj primjer.

Tradicionalno rukovanje zabranjeno je na neonatalnom odejljenju u dvije bolnice u Los Anđelesu nakon što je pedijatar dr Mark Sklanski dokazao da se ovaj način prenosi najviše bakterija.

“Činimo sve da minimalizujemo intrahospitalne infekcije, a najlakši način da to uradimo jeste da zabranimo rukovanje“, rekao je on – “Ako često koristim mobilni, tablet ili kompjuter i često otvaram vrata znam da su mi ruke putne bakterija i moram da budem pažljiv i često perem ruke“

Dr Dejv Vitvort kaže da veliki broj intrahospitalnih infekcija nastaje upravo tako.

“Rukovanje treba da se zabrani, ako ništa drugo barem kako bismo skrenuli pažnju na problem infekcija koje nastaju ovim putem“, zaključuje.

Izvor: Agencije