latinica  ћирилица
05/07/2017 |  08:50 ⇒ 09:05 | Autor: RTRS

Spektakularna fotografija: Astronaut snimio našu budućnost (FOTO)

U posljednjih nekoliko mislija, kompanija Spejs Eks napravila je nekoliko koraka ka budućnosti u kojoj su svemirski letovi recikliranim raketama svakodnevna pojava.
Svemirska kapsula Dragon pada u okean - Foto: Screenshot/YouTube
Svemirska kapsula Dragon pada u okeanFoto: Screenshot/YouTube

Svemirska kapsula Dragon se vratila s novog leta za Međunarodnu svemirsku stanicu i tako postala prva komercijalna svemirska letjelica koja je izvela drugi let prema ISS, ali i sa nje.

Astronaut DŽek Fišer snimio je fascinantnu fotografiju na kojoj se vidi kako Dragon ulazi u atmosferu, da bi ubrzo pao u Tihi okean.

Sama misija sprovedena je potpuno rutinski, što je i bio cilj. Plan Ilona Maska je da reciklira i vrati na Zemlju skoro sve dijelove rakete, uključujući i kapsulu, kako bi opet bili iskorišćeni, i time bili smanjeni troškovi budućih misija.

Niža cijena znači veći broj letova, ali i veći broj eksperimenata i veći broj novih naučnih otkrića. Na ovom letu Dragon je vratio podatke iz studija u kojima je proučavano kako mikrogravitacija utiče na srce i matične ćelije, ali i istraživanje lijekova koji bi mogli da riješe problem s gubitkom koštane mase.

Osim letova na ISS, niža cijena misija mogla bi da donese i veći broj satelita, priliku za bržu izgradnju nove stanice u orbiti i za naš brži put na Mars.

Izvor: Agencije