latinica  ћирилица
05/07/2017 |  15:59 | Autor: RTRS

Na današnji dan prije dvije i po decenije, Agasi osvojio Vimbldon

U nedjelju, 5. jula 1992. godine, nevjerovatni Andre Agasi osvojio je svoju prvu grend slem titulu- trijumfovao je na Vimbldonu. Tada je imao 22 godine.
na današnji dan 1992. Agasi osvojio Vimbldon - Foto: RTS
na današnji dan 1992. Agasi osvojio VimbldonFoto: RTS

Agasi je do finala savladao trostruke šampione Vimbldona-Borisa Bekera i DŽona Mekinroa, da bi u finalu bio bolji od hrvatskog tenisera Gorana Ivaniševića.

Finale je donijelo veliko zadovoljstvo za publiku, pet setova i dva sata i pedeset minuta bespoštedne borbe. Agasijeva pobjeda od 6:7 (8), 6:4, 6:4, 1:6, 6:4, nakon koje je shvatio da je to najvrijednija titula koju je osvojio.

U časopisu Јu-Es-Ej tudej, Tom Vir je napisao: "Londonski kladioničari su dali veće šanse da Agasi stavi minđuše nego da se trofej Vimbldona nađe u njegovim rukama."

Vir je opisao kako je Agasi "držao taj simbol teniske besmrtnosti kao da se u svakom trenutku može pretvoriti u prašinu", a novi šampion je tada izjavio: "Da je moja karijera završena, osvojio sam mnogo više nego što sam zaslužio. Imao sam mnogo više nego što sam ikada mogao da zatražim."

To je bilo četvrto finale grend slema za Agasija, izgubio je prva tri-na francuskom i američkom turniru 1990. i ponovo na Rolan Garosu godinu dana kasnije.

Agasi je bio poznat kao igrač koji je volio šarenu opremu i protivio se što je na Vimbldonu uglavnom bijela. Poslije svog prvog učešća 1987. godine, nije se pojavljivao na tom turniru sve do 1991, kada je ispao u četvrtfinalu.

Kao što tada napisao Observer: "Vimbldon 1992. je bio pomirenje Agasija sa bijelom bojom. Treba uzeti u obzir samo ovu činjenicu: 48 sati nakon što je pobijedio, čovjek koji obično liči na posljedice prilično gadne nesreće u fabrici boja, i dalje se nalazio u svojoj bijeloj opremi na konferenciji za novinare u Las Vegasu."

Izvor: RTS