latinica  ћирилица
06/07/2017 |  14:30 ⇒ 14:30 | Autor: RTRS

Danas je svjetski dan poljubaca

Šesti dan jula rezervisan je za poljupce - najljepši izraz intimnosti i prisnosti među ljudima. Dan poljubaca počeo se obilježavati u Velikoj Britaniji kao neslužbeni praznik, a zadnjih se nekoliko godina obilježava u cijelom svijetu.
Poljupci (Foto: Thinkstock) -
Poljupci (Foto: Thinkstock)

Poljupci imaju svoju nauku - filematologiju, a mi vam donosimo nekoliko zanimljivih činjenica o ljubljenju i poljupcima. Za poljubac u obraz učestvuju samo dva facijalna mišića dok se za vrući, "francuski" poljubac uključe čak 34 mišića lica, a ljubeći se na francuski možete da izgubite po 5 kalorija svakih nekoliko sekundi.

Tokom poljupca u tijelu se otpušta hormon sreće - oksitocin i endorfini zbog čega se nakon ljubljenja osjećamo poletno i zadovoljno. Međutim, studija objavljena u časopisu Mikrobiom potvrđuje da se tokom svakog poljupca izmijeni oko 80 miliona različitih mikroba, što je 77 hiljada više mikroba nego što se može naći u javnom toaletu. Ali razmjena tih mikroba pomaže osobama da ojačaju imunitet i bore se protiv bolesti.

Na ljubljenje prosječno potrošimo 15 dana tokom života. Najduži poljubac na svijetu prema Guinisovoj knjizi rekorda trajao je 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi. Ljubljenje produžuje životni vijek. Istraživanja su pokazala da muškarci koji svaki dan poljube svoju partnerku barem jednom, u prosjeku žive i do pet godina duže. Јedine životinje koje se ljube u usta su šimpanze, orangutani i mačke. Strah od poljupca i ljubljenja se naziva filematofobija.

Rimljani su ljubljenje svrstali u tri kategorije: Osculum - poljubac u obraz, Basium - poljubac u usta i Savolium - poljubac sa jezikom. Ljubljenje na kraju svadbene svečanosti može se zahvaliti na drevnom rimskom tradicijom, gdje je poljubac korišten kao neka vrsta potpisanog ugovora između dvoje ljudi. Prvi “filmski“ poljubac snimila je kompanija Edison 1896. Film je trajao trideset sekundi i sve vrijeme se prikazivao krupni plan poljupca muškarca i žene.

Izvor: Nezavisne novine