latinica  ћирилица
06/07/2017 |  21:34 | Autor: RTRS

Јeziv trend u Indiji: Šalju stare da ih ubiju tigrovi, pa traže odštetu

Indijski mediji ovih dana izvještavaju o jednom jezivom trendu; naime, seljani iz okoline Filibita, rezervata za tigrove, svoje stare i iznemogle tjeraju u džunglu gdje neminovno postaju plijen tigrova, a oni kasnije naplaćuju odštetu od države.
Tigar u toaletu (ilustracija) -
Tigar u toaletu (ilustracija)

Ova zastrašujuća taktika otkrivena je sasvim slučajno. Naime, zvaničnici za zaštitu okoline iz države Utar Pradeš su izašli na teren istražujući iznenadno povećanje broja napada tigrova na starije osobe. Međutim, kod posljednjeg slučaja, koji se desio 1. jula, otkriveno je da su tigrovi raskomadali ženu, ali njene stvari su pronađene kilometar dalje, što znači da je tijelo naknadno dovezeno da ga tigrovi raskomadaju.

Naime, u ovom rezervatu tigrovi su zaštićena vrsta i dozvoljeno im je da se slobodno kreću džunglom.

Ako tigar napadne čovjek u džungli, država nije dužna da plati odštetu, jer je zabranjen neovlašten ulazak u rezervat.

Međutim, ako se napad desi van granice rezervata, onda porodica ima pravo na odštetu. Nakon neuobičajeno visokog broja napada (čak sedam napada za četiri mjeseca), zvaničnici su počeli da sumnjaju na prevaru.

Nakon detaljne istrage, zvaničnici su otkrili da seljani sami svoje starije i iznemogle tjeraju na ivicu džungle, gdje postaju lak plijen tigrova, a oni kasnije traže odštetu od države.

Umjesto da poreknu optužbe, seljani su priznali da su to zaista uradili, ali da su se stariji "dobrovoljno prijavili kako bi svojim porodicama obezbijedili bolji život od odštete"!

Iako ovo zvuči više nego nestvarno, seljani tvrde da je to jedina istina. Ovo je izazvalo šok ostalih seljana, koji žive od svog rada, za razliku od većine koja ne radi ništa.

"Ne znam, ali mislim da su seljani shvatili da im je ovo jedini izlaz iz siromaštva. Nemam drugog objašnjena", kaže DŽarnil Sing, koji se bavi poljoprivredom i jedan je od rijetkih koji zarađuju od svog rada.

Kalim Atar, zvaničnik koji je sproveo istragu i došao do ovog zastrašujućeg otkrića, kaže da je već poslao izvještaj nadležnima, te se sad očekuje njihova reakcija.

Izvor: Nezavisne novine