latinica  ћирилица
10/07/2017 |  16:01 | Autor: RTRS

Bolest koju smo do sada lako liječili postaje velika prijetnja?

Gonoreja se do sada smatrala izliječivom polno prenosivom bolešću, ali sudeći prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, to više nije slučaj.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Gonoreja pogađa 78 miliona ljudi svake godine, a ako se na vrijeme ne liječi može izazvati zapaljenje karlice i uzrokovati hronične stomačne bolove, koji mogu izazvati komplikacije i poteškoće kod žena, poput steriliteta. Nažalost, gonoreju je sve teže liječiti, a u nekim slučajevima i nemoguće.

“Bakterija koja uzrokuje gonoreju je veoma pametna. Svaki put kada uvedemo novu vrstu antibiotika kako bismo je liječili, bakterija evoluira tako da mu se odupre“, kaže Teodora Vi, specijalista iz SZO.

Podaci prikupljeni iz 77 zemalja širom svijeta pokazali su da je gonoreja postala rezistentna na staru postojeću terapiju. Od svih zemalja trenutno je bolest gotovo nemoguće izliječiti u Francuskoj, Јapanu i Španiji jer su se baš ovdje razvile superbakterije sa kojima se naučnici ranije nisu susreli.

Ranije ove godine, Internacionalna zdravstvena organizacija objavila je da je gonoreja uvrštena u tip bakterija koje su velika prijetnja čovječanstvu i ljudskom zdravlju, kao i da se mora razviti nova terapiju.

SZO kaže da su trenutno u razvoju tri nova lijeka, a koliko će uspijeha oni imati u borbi sa gonorejom ostaje da vidimo.

Izvor: B92