latinica  ћирилица
10/07/2017 |  18:30 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Karlove Vari- Najbolji "Mali krstaš", drugi film iz BiH

Psihološka istorijska drama češkog autora Vaclava Kadrnke, "Mali krstaš" osvojila je Kristalni globus na 52. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima.
Kadar iz filma (Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary/Promo) -
Kadar iz filma (Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary/Promo)

Ovo je prvi put poslije 15 godina da je glavnu nagradu odnio domaći film. U "Malom krstašu" Karel Roden tumači viteza primoranog da se suoči sa najdubljim strahovima kada njegov sin pobjegne od kuće i nestane. Film je inspirisan pričama o krstašima, a zasnovan na pjesmi Јaroslava Vrhlickog o ocu koji traga za sinom u vrijeme Dječjeg krstaškog rata (1212).

Vizuelni koncept filma inspirisan je srednjovjekovnim freskama i građevinama i prikazuje Srednji vijek s akcentom na čisto bijelu i pastelne boje.

Specijalnu nagradu žirija dobio je Alen Drljević za film "Muškarci ne plaču", iz BiH, o grupi ratnih veterana iz rata na bivšim jugoslovenskim prostorima koji se okupljaju 20 godina poslije kraja konflikta radi intenzivne terapije zbog trauma.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Slovak Peter Bebjak za film "Linija", dramu o krijumčarima cigareta na ukrajinsko-slovačkoj granici.

Priznanje za najbolju glumicu podijelile su Јovita Budnik i Eliane Umuhire za uloge u poljskom filmu "Ptice pjevaju u Kigaliju" Јoane Kos-Krauze. To je priča o Ani, ornitologu u Ruandi tokom Građanskog rata 1994. koja odvodi ćerku svojih ubijenih kolega u Poljsku.

Aleksandar Јacenko je najbolji glumac u "Aritmiji", ruskog autora Borisa Hlebnikova. On tumači Olega, tridesetogodišnjeg bolničara kome supruga saopštava da želi razvod.

Specijalno priznanje žirija za najbolji debitantski film dobila je dirljiva priča Amerikanke Rejčel Izrael "Zadrži kusur" o autističnom paru koji je pronašao ljubav. Film je takođe dobio i Nagradu FIPRESCI (Međunarodnog udruženja filmskih kritičara) ali i ovacije gledalaca u glavnoj dvorani.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je "Mnogo djece, majmun i dvorac" španskog reditelja Gustava Salmerona

Nagradu publike dobio je tiler "Wind River" Tejlora Šeridana smještena u indijanski rezervat sa DŽeremijem Renerom u glavnoj ulozi.

Izvor: Agencije