latinica  ћирилица
11/07/2017 |  10:34 | Autor: RTRS

Maša i medvjed ugrožavaju bezbjednost Ukrajine!?

Nevladina organizacija Savjet društvene bezbjednosti podnijela je ukrajinskom parlamentu, agenciji za bioskope i radiodifuznoj agenciji zahtjev za zabranu ruskog crtanog filma "Maša i medvjed" zbog toga što "ugrožava bezbjednost Ukrajine".
Maša i Medo - Foto: RTS
Maša i MedoFoto: RTS

Prema njima, "ruski propagandisti šalju djeci jasan signal medvjed, tradicionalni simbol Rusije, predstavljen je kao veliki i jaki junak koji bez posljedica uzima tuđu imovinu, kuće i zemlju". Ti aktivisti tvrde da je "Maša i medvjed" "propagandni instrument koji djeci nameće pozitivnu sliku Rusije".

Ukrajinci sada nisu u mogućnosti da gledaju više od 600 ruskih filmova otkako je 2015. stupio na snagu Zakon o zaštiti informacionog prostora kojim su zabranjeni filmovi koji sadrže "rusku propagandu". Predsjednik Petro Porošenko je 2016. potpisao zakon koji zabranjuje prikazivanje ruskih filmova nastalih poslije 1. januara 2014. zbog "povišenog nivoa zaštite nacionalne bezbjednosti u informacionoj sferi".

U Ukrajini postoji sve širi spisak ruskih i svjetskih kulturnih radnika koji "predstavljaju pretnju nacionalnoj bezbjednosti zemlje", na kom se trenutno nalazi 83 ljudi.

Izvor: Nezavisne novine