latinica  ћирилица
11/07/2017 |  17:05 ⇒ 18:04 | Autor: RTRS

Brčko bogatije za Gradsku galeriju (VIDEO)

Brčko je dobilo novu Gradsku galeriju koja će imati stalne postavake i dvokratno radno vrijeme.
Galerija u Brčkom - Foto: RTRS
Galerija u BrčkomFoto: RTRS

Brčaci i svi ljubitelji likovne umjetnosti svakodnevno će moći da uživaju u djelima lokalnih, ali i umjetnika iz drugih gradova i država.

Svaki grad se afirmiše i raste kroz osnovne kulturološke postamente, kao što su biblioteka, muzej, pozorište, galerija i druge kulturne stupove. Brčko osim biblioteke, ima i galeriju u gradskoj vijećnici, ali koja nije stalno otvorena.

- U vremenu kada se za kulturu izdvaja tako malo ili skoro ništa, ne samo da nismo zaboravljeni od strane društva i lokalne vlasti, nego nam je u ovom trenutku data i prednost, za zadovljstvo svih nas koji radimo u institucijama kulture, ali i svih onih kojima su ove institucije potrebne - rekla je Sonja Đurović Vujić, kustos Gradske galerije.

- Kultura predstavlja duhovno i materijalno stvaralaštvo jednog društva, jedne zajednice, ali ona je i mnogo više. Ona je obrazac ponašanja i sredstvo komunikacije. Kultura je upravo to što razlikuje bogate od onih manje bogatih naroda - naveo je Siniša Milić, gradonačelnik Brčkog.

Svaka galerija značajna je, prije svega, kao izložbeni prostor umjetničkih djela, ali je to i mjesto za inspiraciju i odrastanje novih generacija.

Milanko Miholjčić, kustos Gradske galerije u Bijeljini, kaže da je upoznat s tim koliko je truda i entuzijazma uneseno u pripreme za otvaranje ovakvog prostora u Brčkom, zbog čega je i uspjeh nemjerljivo veći.

Ida Fazlić,  student Likovne akademije, Brčko, smatra da je ovakav prostor bio neophodan za grad poput Brčkog, koji ima jako mnogo djela u svojim depoima, a vjerovatno i u podrumima koja su nepoznata javnosti, pa bi bilo neophodno da se izlože i da se aktivira kulutrno nasljeđe.

U novoj Gradskoj galeriji izloženi su radovi iz fundusa galerije, koja u Brčkom ima kontinuitet duži d četiri decenije. A svake godine u ovom gradu održavju se međunarodne likovne kolonije iz kojih nastala djela ostaju gradu.