latinica  ћирилица
11/07/2017 |  18:17 ⇒ 21:01 | Autor: RTRS

Kalinovik- Petrovdanski vijenac uručen Miroslavu Maksimoviću (VIDEO)

Pjesnik Miroslav Maksimović sa knjigom "Bol" ovogodišnji je dobitnik Petrovdanskog vijenca, tradicionalne nagrade koja se dodjeljuje u okviru književnih susreta Kalinovački poetski vijenac. Ovom kulturnom manifestacijom počelo je i obilježavanje krsne slave opštine Kalinovik.
Kalinovik - kultura - Foto: RTRS
Kalinovik - kulturaFoto: RTRS

Uspostavljajući duboku vezu između bola i pjesme, knjigom "Bol" i uvodnim sonetom o ranjavanju i bacanju njegove majke u ustašku jamu, Maksimović je potvrdio svoj visok status u savremenom srpskom pjesništvu, jednoglasna je ocjena žirija.

- Postoji čudna stvar, da poezija može biti starija od samog pjesnika, jer događaji koje ova knjiga opjeva je događaj koji se zbio, koji je doživjela njegova majka kao žrtva stradanja, terora i pokušaja ubistva, jer je jedina preživjela stratište - kaže Јovan Delić, predsjednik žirija.

Dobitnik Dučićeve i nagrade "Skender Kulenović", Maksimović i ovu treću iz Srpske takođe dovodi u vezu sa prostorima iz kojih potiču ili su živjeli njegovi preci.

Ulazak u drugu deceniju, Kalinovački poetski vijenac obilježio je i desetom knjigom svoje edicije "Novi časovi" Radomira Uljarevića, te osvrtom na poeziju prošlogodišnjeg dobitnika nagrade Đorđa Nešića, što samo potvrđuje značaj ove manifestacije, kako u Srpskoj, tako i šire.

- Ona je postala prepoznatljiva u regionu. Prestižnom je čine sami učesnici susreta, a to su najeminentnija imena srpske književnosti, pjesnici, kritičari, esejisti - navela je načelnica Mileva Komlenović.

Učesnici ovogodišnjeg Kalinovačkog poetskog vijenca posjetili su i Borija, rodno mjesto Rajka Petrova Noge, ovogodišnjeg dobitnika književne nagrade "Avramov štap". Nagradu je u ime odsutnog Noge preuzeo profesor Јovan Delić.