latinica  ћирилица
12/07/2017 |  08:44 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

Trebinje: Promovisana knjiga o stradanju Vukašina Јasenovačkog (VIDEO)

U Galeriji Kulturnog centra u Trebinju promovisan je roman "Radi ti, dijete, svoj posao", autora Momira Vasiljevića koji govori o životu i herojskom stradanju novovjekovnog velikomučenika Vukašina Јasenovačkog, koji je svojom smrću postao simbol stradanja Srba u 20. vijeku.
Promocija romana "Radi ti, dijete, svoj posao" - Foto: SRNA
Promocija romana "Radi ti, dijete, svoj posao"Foto: SRNA

Roman, koji je sinoć prvi put promovisan na teritoriji Srpske, zasnovan je na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima koji su bili osnova za crkvenu kanonizaciju Vukašina, čije je kršteno ime Spasoje Mandrapa. Vukašin je rođen u hercegovačkom selu Klepci, veći dio života proveo je u Sarajevu, odakle su ga sa još 3.000 sarajevskih Srba 1942. godine ustaše poslale u Јasenovac.

Vasiljević je dodao da je ovo i jedan zbornik koji ilustruje srpsku žrtvu od 1900. do 90-ih godina prošlog vijeka, unutar koga je napisano žitije o Svetom Vukašinu – njegova ličnost, odnos prema Bogu i ljudima. Njegovo preosveštenstvo umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije rekao je na promociji da je ova knjiga slika jednog vremena sa svim neprilikama Srba, ne samo u Hercegovini, već i mnogo šire.

Promociji je prethodio dokumentarni film "Pakao Nezavisne Državne Hrvatske" o genocidu nad Srbima, snimljen u produkciji beogradskog Muzeja žrtava genocida.

Izvor: SRNA