latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:10 ⇒ 16:14 | Autor: RTRS

Pale- Nagrada Likovnog sabora Dragoslavu Husaru

Slikar iz Pančeva Dragoslav Husar dobitnik je nagrade za najbolje umjetničko djelo na četvrtom Likovnom saboru u Palama, u konkurenciji 15 umjetnika iz Republike Srpske, Srbije i Slovačke.
Pale - Dragoslav Husar - Foto: SRNA
Pale - Dragoslav HusarFoto: SRNA

Husar je dobio novčanu nagradu u iznosu od 200 evra i slikarsko pismo.

Predsjednik Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale Goran Šinik rekao je da autori sami biraju teme koje će naslikati i da je odlukom žirija za najbolje djelo ocijenjen pejzaž autora Dragoslava Husara, rađen akvarel tehnikom.

On je istakao da će slike ovih umjetnika ostati u legatu tog udruženja, a u petak, 14. jula, biće održana nova izložba slika na paljanskom šetalištu.

- To će biti naš tradicionalni "Monmartr", kako smo ga u šali nazvali. Slike će biti izložene na šetalištu da bi bile na oku građana i da oni sami procijene koliko vrijede i koliki je značaj same kolonije za naš grad - izjavio je Šinik.

Na "Monmartru" će se birati najbolja slika koja je nastala na koloniji, a izabraće je članovi ULjUP-a.

Zamjenik direktora Muzeja u slovačkom gradu Košice Martin Јarinkovič rekao je da mu drago što je došao u Republiku Srpsku i posjetio ovu likovnu koloniju.

- Ovo je lijepa zemlja sa druželjubivim i dobrim ljudima. Ovaj kraj utiče na slikare zbog okoline i divne prirode, kao što je Romanija - kaže Јarinkovič.

On je dodao da su predstavnici ULjUP-a posjetili Muzej u Košicama i predstavili mnogo lijepih slika.

- Mnogo godina nije bilo izložbi u našem muzeju, tako da su stanovnici Košica bili oduševljeni umjetnošću sa ovih krajeva - rekao je Јarinkovič i istakao da bi bilo dobro da se nastavi tradicionalna saradnja Muzeja u Košicama i Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale.

- Ovdje ima odličnih slikara, lijepo se družimo i drago mi je što sam imao priliku da učestvujem na Likovnom saboru - naveo je Gal i dodao da je na svojoj slici predstavio umjetnost Slovačke.

Udruženje ljubitelja umjetnosti Pale nastalo je prije tri godine. Njihov osnovni cilj je organizacija manifestacija iz oblasti likovne i muzičke umjetnosti, pozorišta, književnosti i filma.

Likovni sabor, koji se održava u galerijama Udruženja ljubitelja umjetnosti Pale, otvoren je u nedjelju, 9. jula, a trajaće do petka, 14. jula.

Izvor: SRNA