latinica  ћирилица
12/07/2017 |  16:58 ⇒ 17:02 | Autor: RTRS

Drvengrad- Od sutra 5. Boljšoj festival

Peti festival ruske klasične muzike Boljšoj počeće sutra u Drvengradu, a do 15. jula za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrijošku nadmetaće se 60 mladih talenata iz Srbije, Republike Srpske i Rusije.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Studenti i učenici muzičkih škola takmičiće se u dvije starosne kategorije - od 13 do 17 i od 18 do 25 godina, a o najboljima će odlučivati žiri Danijela Јovović (predsjednik), proslavljeni ruski pijanista Јurij Rozum i profesor Zoran Komadina.

Gosti Boljšoj festivala u okviru revijalnog programa biće violinista Roman Simović, mecosporan Milijana Nikolić, violončelista Јustus Grim i violinistkinja Tatjana Samuil, koji će održati i majstorske kurseve.

Osnivač Boljšoj festivala Emir Kusturica izjavio je nedavno da je u kontaktu sa trenutno najvećim dirigentom Valerijem Gergijevim, koji bi trebalo u Srbiju da doleti iz Minhena gdje ima koncert dan prije 14. jula kada nastupa u Parizu, te će tako imati samo nekoliko sati da provede u Drvengradu.

Druge festivalske večeri premijerni nastup u Srbiji imaće kvintet Romana Simovića specijalno oformljen za Boljšoj festival, a čine ga vrhunski muzičari: violinisti Robert Rakatoš i Milena Simović, violončelisti Tim Hju i Ksenija Јanković i pijanista Vladimir Milosević.

Novina ovogodišnjeg festivala biće program Dijalog talenata u okviru koga će se predstaviti po četiri mlada talenta iz Srbije i Rusije, a sviraće i Simfonijski orkestar Boljšoj pod dirigentskom palicom maestra Srboljuba Dinića.

Kusturica je najavio da će ugostiti i Boru Đorđevića.

Misija Boljšoj festivala, kako ističe njegov osnivač, jeste ohrabrivanje mladih umjetnika da sa te pozornice zakorače na veću i uključe se u svijet ozbiljnih umetnika, da naprave svoje prve korake u profesionalni svijet.

Izvor: Tanjug