latinica  ћирилица
13/07/2017 |  12:11 ⇒ 12:44 | Autor: RTRS

Promovisana knjiga "Hercegovački korpus VRS" (VIDEO)

U okviru obilježavanja dvadesetpete godišnjice formiranja Trebinjske brigade Vojske Republike Srpske, promovisana je knjiga pod naslovom „Hercegovački korpus VRS“.
Promocija knjige "Hercegovački korpus" - Foto: RTRS
Promocija knjige "Hercegovački korpus"Foto: RTRS

Riječ je o prvoj knjizi u Republici Srpskoj, koja govori činjenicama i dokumentima o jednom operativnom sastavu iz perioda Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Mini-monografija govori o vremenu kada je Hercegovina, za trinaest godina, imala svoju vojsku, što je jedinstven slučaj u istoriji dužoj od petsto godina, rekao je Nikola Šegrt, jedan od autora.

Sadašnjoj generaciji pripala je čast i dužnost da je stvaraju, na osnovu činjenica koje su prethodile stvaranju Hercegovačkog korpusa, i da govori o onome što je proizvod otadžbinskog rata, a to je Republika Srpska.

- To je obaveza prema jednom vremenu i prema onome što je činjeno, obaveza prema onima koji su stvarali VRS, a posebno prema onima koji su dali život, kaže Šegrt, pukovnik VRS u penziji.

Knjiga je izraz potrebe da se svjedoči na osnovu činjenica i dragocjen je dokument za srpski narod, rekao je Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Dragocjenija je utoliko što nam otimaju jezik i prekrajaju istoriju, izvrću stvarnost i zloupotrebljavaju istorijske činjenice.

- Mi smo učinili napor da uradimo monografiju Vojske Republike Srpske. Nažalost, ne nailazimo na razumijevanje kada je u pitanju dostupnost arhivama. a istoričari ne žele da pišu bez dokumenata. Ovo neka bude poziv svim učesnicima da doprinesu pisanju istorije, dodao je Savčić.

- Ono što je vrijednost ove knjige jeste pisana riječ, ovo djelo će imati vrijednost u budućnosti. Tragovi se zatiru, ali pisana riječ ne, istakao je gradonačelnik Trebilja Luka Petrović.

Knjiga je sastavljena od tri cjeline, a centralno mjesto zauzima spomenica, sa 2.211 imena stradalih boraca Hercegovačkog korpusa.

Tim od dvadesetak autora, aktivnih učesnika stvaranja Hercegovačkog korpusa, predvodio je bivši komandant Radovan Grubač.

Svojevrsna mini-monografija iz štampe je izašla prije dvadesetak dana.