latinica  ћирилица
13/07/2017 |  19:17 ⇒ 14/07/2017 | 08:58 | Autor: RTRS

Brojne kritike na rad Savjeta ministara BiH! (VIDEO)

I danas brojne kritike na rad Savjeta ministara. Јedino je za njegovog predsjedavjućeg, ovaj saziv najboljih od svih prethodnih.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Zastoji su savladani, rezultati najbolji u odnosu na prethodne sazive – tako Denis Zvizdić, ocjenjuje rad institucije na čijem je čelu, iako je izvještaj o radu Savjeta ministara dobio negativno mišljenje više komisija, a rasprava o njemu odgođena za narednu sjednicu Predstavničkog doma.

- Prezentacija će biti napravljena na bazi komparativne analize rada ovog i bilo kog drugog Savjeta ministara, posebno u vremenu kada su članovi Savjeta ministara bili iz opozicionih partija, koje sada kao nisu zadovoljne radom ovog Savjeta - dodao je Zvizdić.

S druge strane, lider SBB-a Fahrudin Radončić nakon današnjeg sastanka sa Draganom Čovićem kaže da su najviše energije "potrošili" na pitanje vladajuće koalicije na bh nivou, koja praktično radi u tehničkom mandatu. Radom Savjeta ministara nije zadovoljan, a podržava ga samo zbog SBB-ovog ministra Ismira Јuska.

- Savjet ministara nema predsjedavajućeg sa koalicionim kapacitetima, a kamoli sa kapacitetima da nešto sa opozicijom ili ljudima iz Republike Srpske. Mislim da je najveća odgovornost što Savjet ima manje predloženih zakona nego sam klub SBB-a na gospodinu Zvizdiću - istakao je Radončić.

Tako ne misli Bakir Izetbegović, koji je na sastanku sa Čovićem zaključio da treba očuvati kakvu-takvu stabilnost, a da je u fokusu sastanka bila situacija u vezi sa kolicijama koje nemaju kapacitet. Najviše mu, ipak, smetaju odnosi Čovića i Dodika.

- Mislim da bi se gospodin Čović više trebao okrenuti onima s kojima živi, dakle SDA i Bošnjacima. Kada je taj spreg bio zdrav i funkcionalan, išli smo naprijed. Spreg Banjaluke i HDZ-a ne bih rekao da išta može dobro dati ovoj zemlji - smatra Izetbegović.

 Krivca za stanje u BiH, Dragan Čović kaže neće tražiti. Kaže da vlast ne funkcioniše, a parlamentarna većina ne postoji.

- Kod gospodina Izetbegovića ostali smo da tražimo zajedinčka rješenja, jer smo naglasili da imamo puno problema u funkcionisanju dvije stranke. Sa gospodinom Radončićem suprotno, odnosno slično kao sa Dodikom juče, i mislim da imamo usagašnjnost oko većine stvari - dodao je Čović.

Da situacija u Savjetu ministara nije baš kako Zvizdić predstavlja, potvrđuju i izvještaji Centara civilnih inicijativa, koji govore da su od početka godine u proceduru uputili tek četiri zakona.