latinica  ћирилица
14/07/2017 |  10:40 ⇒ 10:44 | Autor: RTRS

Ministarstvo poljoprivrede Srpske: Nedostaje vode za navodnjavanje

Na cijeloj teritoriji Republike Srpske nedostaje vode za navodnjavanje, naročito u Hercegovini, a ukoliko se suša nastavi u narednih deset dana za očekivati je da će određen broj uzgajivača ostati bez vode za navodnjavanje, upozoravaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

U Ministarstvu je Srni rečeno da poljoprivrednici za sada uspijevaju da navodnjavanjem ublaže efekat suše na povrću i voću.

"Kada je riječ o paprici i luku situacija je dobra tamo gdje ima navodnjavanja, dok tamo gdje ga nema usjevi izgledaju jako loše, kao što je slučaj sa krompirom na području Lijevče polja. Na području Sokoca gdje se gaji krompir situacija je dobra jer je u prethodnom periodu bilo kiše. U plastenicima obim štete za sada nije veliki. Kupus je u fazi sadnje i uzgajivači uglavnom posjeduju sisteme za navodnjavanje", naveli su iz Ministarstva.

Rukovodilac područne jedinice Bijeljina u Resoru za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Dragan Zarić rekao je Srni da potrebe za vodom variraju od 150 do 650 milimetara po metru kvadratnom u zavisnosti od vrste, vremena i načina gajenja.

On je napomenuo da je neophodno da proizvođači navodnjavanje prilagode svakoj povrtarskoj vrsti jer se one razlikuju po potrebama i načinu korišćenja vode tokom perioda vegetacije.

"Neke vrste kao što su cvekla i krompir intenzivno usvajaju i intenzivno troše vodu iz zemljišta, dok druge, kao što su paradajz i lubenica, vodu usvajaju intenzivno, a troše je ekonomično. Paprika, na primjer, slabo usvaja vodu, ali je rasipnički troši, dok luk vodu slabo i usvaja i troši", pojasnio je Zarić.

On je naglasio da je, radi umanjivanja negativnog efekta relativno visoke temperature, potrebno primjenjivati i metod zasjenjivanja, kao i sistem rashlađivanja.

U resornom ministarstvu napominju da pomažu proizvođačima u dijelu nabavke sistema za navodnjavanje, te da sufinansiraju i premije osiguranja sa 50 odsto od iznosa te premije, čime ohrabruju poljoprivrednike da u što većem procentu osiguravaju proizvodnju, usjeve i ostalo.

Izvor: SRNA