latinica  ћирилица
14/07/2017 |  11:37 | Autor: RTRS

Nova zgrada ambasade BiH na Voždovcu koštala 750.000 evra

Nova zgrada Ambasade BiH u Srbiji plaćena je oko 750.000 evra i sada je vlasništvo BiH, rekao je Srni otpravnik poslova Ambasade BiH u Beogradu Zoran Perković.
Zoran Perković (Foto: abc.ba) -
Zoran Perković (Foto: abc.ba)

"Iz prostora gdje smo bili u zakupu, prelazimo u prostor koji je naše vlasništvo", rekao je Perković i podsjetio da je Savjet ministara BiH ranije donio odluku o kupovini nekretnina za potrebe ambasada BiH u Beogradu i Zagrebu.

On je napomenuo da je prethodna zgrada Ambasade BiH, koja se nalazi u centru Beograda u Krunskoj ulici, u blizini zgrade predsjednika, vlasništvo Srbije i da je BiH iznajmljivala taj prostor.

Nova zgrada Ambasade nalazi se u beogradskom naselju Voždovac, u blizini Auto-komande, ima tri sprata, od kojih se u prizemlju nalazi Konzularno odjeljenje, dok je na ostala dva sprata diplomatski dio i vojni ataše.

Perković je rekao da je ta zgrada nekada bila rezidencija ambasadora Indije, pa je prodata privatnom licu, od kojeg ju je BiH kupila.

"Kupljena je na bazi sprovedene procedure i prikupljenih više ponuda. Posebno odjeljenje za nekretnine pri Ministarstvu inostranih poslova BiH procjenjivalo je sve ponude i ocijenilo da bi ova zgrada bila najpovoljnija s obzirom na cijenu", dodao je Perković.

On je naveo da će novu zgradu Ambasade BiH u Beogradu u utorak, 18. jula, u 18.00 časova svečano otvoriti ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Srbije Ivica Dačić.

Perković je rekao da se na otvaranju očekuje 70 do 80 gostiju, te da su pozvani predstavnici Srbije, kao i predstavnici ostalih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu.

Izvor: Srna