latinica  ћирилица
14/07/2017 |  12:51 | Autor: RTRS

UIO BiH: Oduzeto 49 krijumčarenih automobila

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH oduzeli su 49 automobila, koji su prokrijumčareni u BiH i prodavani bez prethodno izmirenih uvoznih dažbina, a čija je vrijednost procijenjena na 250.000 KM, saopšteno je danas iz ove uprave.
Uprava za indirektno oporezivanje BiH - Foto: arhiv
Uprava za indirektno oporezivanje BiHFoto: arhiv

Na osnovu prikupljenih operativnih saznanja o krijumčarenju vozila iz EU u BiH, pripadnici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja i Grupe za istrage Regionalnog centra Sarajevo sproveli su prethodne sedmice na nekoliko lokacija akciju na sprečavanju krijumčarenja i rasturanja putničkih motornih vozila.

Sprovođenjem aktivnosti na terenu utvrđeno je da su vozila uvožena privremeno u BiH sa stranim tablicama, koje su potom skidane i vraćane u inostranstvo, dok su automobili ostajali u BiH i najčešće prodavani u dijelovima.

Tom prilikom izvršen je pregled i kontrola poslovanja nekoliko pravnih i fizičkih lica koji se bave prodajom vozila i dijelova na području Viteza, Kiseljaka i Sarajeva.

Prilikom provjera brojeva šasija i drugih dijelova korištena je oprema, kao i obuka koja je dobijela od američke Vlade putem programa EKSBS.

Protiv počinilaca krivičnih djela, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz UIO BiH pozvali su građane da na besplatan telefonski broj 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Poziv je upućen i svim građanima, kao i svim poreskim obveznicima koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na ovaj broj.

Izvor: SRNA