latinica  ћирилица
14/07/2017 |  17:05 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Savezništvo Hrvata i Srba - protivteža bošnjačkom hegemonizmu

Političko savezništvo Hrvata i Srba, koje su u Mostaru učvrstile vodeće stranke ova dva naroda, HDZ BiH i SNSD, za svakog objektivnog posmatrača u BiH, nemoguće je protumačiti drugačije nego kao protivtežu bošnjačkom hegemonizmu, koji se ogleda u svakodnevnom, otvorenom i sve agresivnijem zagovaranju građanske BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.
Milorad Dodik i Dragan Čović - Foto: SRNA
Milorad Dodik i Dragan ČovićFoto: SRNA

Kako građanski koncept podrazumjeva načelo jedan čovjek – jedan glas, ne treba biti pametan pa zaključiti kako on u svojoj operacionalizaciji vodi eliminaciji Hrvata i Srba kao naroda, ustavnih dioničara Bosne i Hercegovine i njeno pretvaranje u državu većinskog naroda- Bošnjaka.

I neke hrvatske kritičare tog savezništva valja podsjetiti kako bi platformaška vlast nakon izbora 2010., bila uspostavljena, bez predstavnika Hrvata, ne samo u Federaciji, već i na nivou BiH s predsjedavajućim, sarajevskim akedemikom i SDP-ovim mandatarom, Slavom Kukićem na čelu, da nije bilo savezništva HDZ-a s Dodikovim SNSD-om.

Najteži "grijeh" Dodika i Čovića, sudeći po sinoćenjem saopštenju SDA, je u tome što oni vode "antibosansku politiku". Ta "optužba", zapravo, je najveći kompliment koji je dvojici lidera mogao biti udijeljen, jer antibosanska politika podrazumijeva opiranje pretvaranju tronacionalne Bosne i Hercegovine u Bosnu, državu Bosanaca, u kojoj bi suvereni narodi bili tretirani kao nekakve etnije, etničke grupe jedinstvene bosanske nacije.

U bošnjačkim političkim, medijskim i intelektualnim krugovima, još uvijek nema nikoga tko je spreman javno se usprotiviti građanskom konceptu BiH- konceptu koji ruši ustavne i stvarne temelje Bosne i Hercegovine, kao države tri ravnopravna, suverena naroda. Ako i ima onih koji su svijesni destruktivnosti takve politike, vjerojatno se boje to javno reći, jer bi gotovo sigurno bili proglašeni izdajnicima.

Zagovaranju građanske BiH, ili ti "probosanskim snagama" sinoć se u intervju jednoj sarajevskoj televiziji pridružio i prvi čovjek Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović. I on je, poput mnogih drugih bošnjačkih političara i samozvanih analitičara- nametanje građanskog koncepta- što je samo eufemizam za političko potčinjavanje Hrvata i Srba, odnosno njihovu eliminaciju, kao suverenih nacija, koje tvore BiH, predstavio kao "evropsku vrijednost" i "evropsku pravnu normu".

Ne tako davno pobornici građanske BiH gorljivo su zagovarali "konstitutivnost naroda na cijeloj teritoriji BiH" da bi danas tumačili kako su konstitutivnost naroda i federalizam, kategorije koje su nestale sa Sovjetskim savezom, te kako su zemlje Evropske unije utemeljene na građanskom konceptu, kao unitarne države.

Držeći se maksime iz Makijavelijevog "Vladara" kako cilj opravdava sredstvo, promoteri bošnjačkog hegemonizma ne libe se javno blamirati govoreći kako je i "Federacija BiH zasnovana na građanskom konceptu", te obilato lagati. A laž je da je i jedna višenacionalna evropska država utemeljena kao unitarna- sve su po uređenju federacije, a to su čak i neke jednonacionalne države.

Kraljevina Belgija, na primjer, je federacija koju, uz briselsku regiju, čine Flandrija i Valonija, federalne jedinice dvaju naroda; Valonaca i Flamanaca, koji, kao kolektiviteti, suverenost osim kroz federalne jedinice, ostvaruju i izvan teritorije svojih regija, a njihova ravnopravnost manifestuje se i kroz paritetnu zastupljenost u belgijskoj saveznoj vladi. Švajcarska konfederacija, druga višenacionalna evropska država, zapravo je federacija kantona, koja takođe dokazuje kako su tvrdnje političkog i medijskog Sarajeva bezočne laži. I Ujedinjeno kraljevstvo, takođe, je utemeljeno na načelima federalizma.

Zapravo, ne postoji ni jedna višenacionalna evropska država koja nije uređena kao federacija, a federalizam, kojeg Sarajevo izjednačava s fašizmom je i princip po kojem je uređena čak i jednonacionalna Savezna Republika Njemačka.

Konačno, i sama Evropska unija je labava federacija država. Federalizam je, dakle, jedna od ključnih evropskih vrijednosti, koju EU preporučuje i tronacionalnoj BiH, o čemu svjedoči i nekoliko rezolucija Evropskog parlamenta, o kojem se u Sarajevu najprije šutilo, a kad se sunce nije dlanom moglo zakloniti, bošnjačke su stranke u Parlamentu Federacije BiH, kakvog li apsurda, bezrezervno osudile federalizam, pljunuvši na tu evropsku stečevinu. Da apsurd bude potpun oni koji odbaciše načela iz Rezolucije Evropskog parlamenta, predstavljaju se kao zagovarači evropskih vrijednosti, prokazujući političke predstavnike Hrvata, koji svesrdo podržavaju evropska načela- fašistima i rušiteljima države.

Na isti način, zamjenom teza, HNS-ov prijedlog Izbornog zakona BiH, kojim se otklanja diskriminacija Hrvata u Mostaru, u izboru hrvatskog člana Predsjedništva i izboru predstavnika u Federalni Dom naroda, dokazana i obrazložena odlukom Ustavnog suda BiH, SDA proglašava diskriminatornim, valjda zato što uskraćuje mogućnost Bošnjacima birati predstavnike Hrvata, a prijedlog koji osigurava ustavno pravo jednog naroda na vlasti javni rtv servis- antidejtonskim.

Destruktivnost takve politike, koja je zasnovana na lažima, manipulacijama, obmanama, koja svojata BiH i odbija vratiti, posredstvom visokih predstavnika, oteta prava drugima, ne može donijeti ništa dobro ni narodu kojeg predstavlja, a ponajmanje sačuvati državu u koju se kune. I koju tobož brani.

Izvor: Hrvatski Medijski Servis