latinica  ћирилица
14/07/2017 |  18:57 ⇒ 15/07/2017 | 10:42 | Autor: RTRS

Novi napadi Bakira Izetbegovića na Srpsku! (VIDEO)

Političko zbližavanje SNSD-a i HDZ-a BiH zasmetalo je Bakiru Izetbegoviću.
Predsjedništvo BiH - Foto: RTRS
Predsjedništvo BiHFoto: RTRS

Kažu da sprega Srba i Hrvata ne može donijeti dobro. Oni uzvraćaju - to je odgovor na agresivnu bošnjačku politiku.

Nakon što su mu okrenula leđa trojica poslanika a lider SBB-a BiH Fahrudin Radončić potpuno zamrznuo međusobne odnose, Bakir Izetbegović se suočio sa gubitkom ključnog partnera u Federaciji, HDZ-a BiH.

Zato je nimalo taktično poručio Draganu Čoviću da se mane Srba i okrene Bošnjacima.

- Sprega Banjaluke i HNS-a tj. HDZ-a BiH, ne bih rekao da može dati bilo šta dobro i za koga u ovoj zemlji, rekao je Izetbegović.

Koliko je sprega sa SDA u poslijeratnom periodu Hrvatima donijela dobra govori činjenica da su im Bošnjaci u dva navrata izabrali člana Predsjedništva BiH, dok su Srbi u Federaciji u istom periodu svedeni na statistički, beznačajan faktor.

Bakirova izjava zapravo otkriva težnju ne samo da bude prvi u Bošnjaka već da dominira nad Hrvatima određujući im s kim će politički da sarađuju.

- Gospodin Izetbegović pokazuje da gubi sve konce iz ruku. Ukoliko nastavi ovim putem, mislim da definitivno vodi BiH u jednom pravcu, ali evo blago da se izrazim- nije dobar, istakao  je Mario Karamatić, delegat u Klubu Hrvata Doma naroda PS BiH.

U Izetbegovićevoj izjavi SNSD-ov Staša Košarac prepoznaje namjeru da se nameću politička rješenja koja su protiv interesa srpskog i hrvatskog naroda u BiH.

- To neće proći jer Izetbegović junior lekcije ne može da dijeli ni u svoj stranci, naglašava Košarac.

- Sasvim je logično, politički opravdano i odgvovorno da se, kada se uoče takve tendencije, najuticajnije stranke u srpskom i hrvatskom narodu sastaju i traže odgovore na takve pokušaje, dodaje Košarac.

NDP-PDP-ovi poslanik Momčilo Novaković ne misli da je u Mostaru bio sastanak po principu dva protiv trećeg, ali da razgovori moraju biti u pravcu dogovara sva tri naroda.

Izetbegovićevu izjavu tumači kao želju da utiče na unutrašnje odnose prvenstveno u Federaciji: "Činjenica da je Bakirova izjava skoncentrisana na odnose FBiH gdje praktično Bošnjaci imaju ustavnu i takvu poziciju da uslovljaju Hrvate da zajedno odlučuju - u protivnom nema rješenja."

Mediji sa hrvatkim predznakom u Federaciji, političko savezništvo HDZ-a BiH i SNSD-a, učvršećeno u Mostaru pozdravili su kao protivtežu bošnjačkom hegemonizmu, vješto upakovanom pričom o građanskoj BiH.

Samo naivni danas ne prepoznaju opasnost od takvog koncepta, koji bi BiH pretvorio u državu većinskog naroda, Bošnjaka.