latinica  ћирилица
14/07/2017 |  19:32 ⇒ 20:39 | Autor: RTRS

Presušile suze majke Nevenke - sutra sahrana Milanka Lazarevića (VIDEO)

U Cerovici kod Stanara sutra će biti sahranjeni posmrtni ostaci Milanka Lazarevića, koji je ubijen '95-te, u kampu mudžahedina u Gostovićima kod Zavidovića.
Milenko Lazarević - Foto: RTRS
Milenko LazarevićFoto: RTRS

Kao pripadnik Trećeg bataljona Četvrte ozrenske brigade, nestao je tokom pada Vozuće, kada je spaljeno 30 srpskih sela i protjerano 1.920 srpskih porodica.

Presušile su suze majke Nevenke, koja mu se nadala 22 godine. Danas bi, kaže, imao 51 godinu, vjerovatno i porodicu.

- Nadala sam se da će možda i biti živ negdje. Nadala sam se... svašta mi je dolazilo u tim trenucima, uvijek sam imala neku nadu naći će se možda, eto muž mi je i umro nije pronašao, kaže Nevenka Lazarević majka poginulog borca VRS Milenka Lazarevića.

Više od dvije decenije traganja pomiješalo je osjećanja i otvorilo nikad zarasle rane i Milankovom bratu Žarku. Kaže, naslušao se priča, neprovjerenih informacija. Јedni su tvrdili da je zarobljen, drugi da je ubijen. Tako godinama.

- Nikada pravu istinu neću saznati. Možda ću i ja umrijeti. Najteže mi je padalo kad idem u crkvu da upalim svijeću, pališ za mrtvog i za živog, nisam bio svjestan da li je živ ili mrtav - kaže Žarko Lazarević, brat poginulog borca VRS Milenka Lazarevića.

- Voljela bih da se pronađe još onih kojih nema, da svaka majka svoje nađe, pa makar u ovakvom stanju kako sam ja našla, pa neka su i kosti, šta ja mogu, a da li će ikao ikada odgovarati za to ili neće - pita Nevenka Lazarević,

Na području Stanara još četiri porodice čekaju vijesti o sudbini svojih najmilijih. Nestali su u ratnom vihoru na ozrenskom i vozućkom području, a pronalaženje tijela i identifikacija traju godinama.

- S obzirom da je DNK nalaz uziman na vrijeme i čak po dva tri puta, mi s pravom možemo da kažemo da nismo zadovoljni radom organizacija koje se bave tim poslovima, kaže Miladinko Kovačević predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari

Kada je nestao, Milanko Lazarević imao je 28 godina. Mogao je, kažu, da ode u inostranstvo, ali je ostao. Pamtiće ga i po tome što je, kao niko u kraju, svirao na violini od koje se, sve do dana kada je krenuo na Vozuću, nije odvajao.