latinica  ћирилица
15/07/2017 |  08:58 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Čikago- Cvijanovićeva na simpozijumu o Sv. Mardariju; prisustvuje patrijarh (VIDEO/FOTO)

U Čikagu se održava trodnevni simpozijum posvećen životu prvog srpskog episkopa u Americi Mardarija. U Hramu svetog Vaskrsenja Hristovog služena je liturgija, uz prisustvo patrijarha srpskog Irineja.
Patrijarh Irinej u Čikagu -
Patrijarh Irinej u Čikagu

Predavanja o životu ovog svetitelja održali su mitropolit Amfilohije i politikolog Srđa Trifković. Očekuje se dolazak premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović, a predsjednik Srbije poslao je izaslanika.

Proslava sto godina od izbora Svetog Mardarija za prvog episkopa srpske pravoslavne crkve u Americi ima velik značaj za sav pravoslavni i hrišćanski svijet -poručio je patrijarh srpski Irinej. Dobro je da svaki narod u različitim vremenima ima svoje svetitelje koji nam pokazuju duhovne i moralne smjernicu, kakav odnos treba da imamo prema crkvi, vjeri i svom narodu, kaže patrijarh Irinej.

Odlukom Svetog sinoda Srpske pravoslavne crkve, arhimandrit Mardarije odlazi u Rusiju gdje je proveo dvanaest godina , nastavljajući svoje teološko obrazovanje i rastući u mudrosti. Upravo o njegovom životu u Rusiji, na simpozijumu uČikagu govorio je Srđan Trifković poznati srpsko -američki profesor i urednik uglednog američkog magazina "Kronikl".

Vladika novogračanički -srednjezapadnoamerički Longin kaže da je pravoslavna crkva uvijek inspirisala narod da teži liturgijskom životu, da stremi duhovnom usavršavanju, i da jevanđeljskim životom bogati sebe ali i druge oko sebe. 

Davne 1949. Anka Govedarica iz Like je došla u Ameriku, kaže nije bilo jednostavno ali uspjela je da očuva pravoslavnu vjeru. Već 93 godine redovno ide u crkvu i moli za sav srpski narod. Za nju kao i za ostale Srbe u Čikagu veliki je blagoslov dolazak patrijarha Irineja.

Proslava svetog Mardarija sutra će biti nastavljena u novogračaničkom manastiru i Manastiru Svetog Save u Libertivilu, gdje se očekuje dolazak premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.

Manastir Svetog Save u Libertivilu, Sv. Mardarije počeo je da gradi davne 1923 godine, na deset hektara zemlje i od tada kroz ovaj manastir seje hrišćanske ljubav i širi mir.

Patrijarh Irinej u Čikagu

Čikago
Foto: RTRS

Čikago
Foto: RTRS

Čikago
Foto: RTRS

Čikago
Foto: RTRS

Čikago
Foto: RTRS

Čikago
Foto: RTRS