latinica  ћирилица
15/07/2017 |  10:23 ⇒ 10:23 | Autor: RTRS

Vukićević: Politika prema BiH ostaje ista

Ambasador Srbije u BiH Stanimir Vukićević ističe da bi most na Drini trebalo da bude otvoren u septembru, ali da određenih problema ima na strani BiH.
Stanimir Vukićević - Foto: SRNA
Stanimir VukićevićFoto: SRNA

Vukićević je izrazio nadu da ti problemi neće odgoditi otvaranje mosta, jer, prema dogovoru, Srbija gradi most, Republika Srpska prilazne puteve, a BiH carinski terminal.

Politika Beograda jeste izgradnja dobrih odnosa u regionu, a BiH je zemlja sa kojom Srbija ima poseban odnos i sa kojom želi da uspostavi odnose za primjer u regionu, istakao je ambasador Srbije u BiH.

Naglašava da politika Srbije, nakon izbora Aleksandra Vučića za predsjednika i Ane Brnabić za premijera, ostaje ista prema BiH. Ta politika, napominje, zasnovana je na principima dobrosusjedske i regionalne saradnje, sa ciljem očuvanja mira i jačanja stabilnosti, kao i ubrzavanja evropskog puta obje zemlje.

"Mi smo se od samog starta trudili da sa svim zemljama u regionu uspostavimo dobre odnose, želeći da postignemo mir, stabilnost, dobar oslonac za bolju saradnju, da postignemo ono što je ovom regionu stvarno potrebno i što region treba da bude, ako zaista želi da bude dio EU", precizira Vukićević.

Naveo je da politika Srbije jeste gradnja dobrih odnosa u regionu, a BiH je zemlja sa kojom ima poseban odnos i sa kojom želi da uspostavi odnose za primjer u regionu.

"U tom kontekstu, ne potcenjujući nijedan narod, svi projekti koje kandidujemo i predlažemo deo su te platforme i naše politike, čiji je cilj infrastrukturno i privredno povezivanje, kao i zajednički nastup na trećem tržištu", naglašava Vukićević.

Srbija želi da sa BiH stvori takav odnos koji će obje zemlje sa njihovom robom i uslugama učiniti konkurentnijim na svjetskim tržištima.

"Predsjednik Vučić je na početku mandata posjetio Tursku i Grčku, a očekujem da će doći i u BiH. Očekujemo i da nova premijerka nastavi sa dosadašnjom politikom u oblasti privrede i ekonomske saradnje sa BiH, kao sa našim značajnim političkim i ekonomskim partnerom", kaže Vukićević.

On naglašava da je Srbija gradila most kod Ljubovije sa jasnom idejom i vizijom da spoji dva naroda sa dvije strane Drine.

"Želja nam je da tim ljudima omogućimo brži, bolji i kvalitetniji način prelaska granice između BiH i Srbije, a ta granica treba da bude toliko prozirna da je građani skoro i ne primećuju", ističe ambasador.

Vukićević je naglasio da bi most na Drini trebalo da bude otvoren u septembru, ali da određenih problema ima na strani BiH. On se nada da ti problemi neće odgoditi otvaranje mosta, jer, prema dogovoru, Srbija gradi most, Republika Srpska prilazne puteve, a BiH carinski terminal.

"Prema tome, svako ima svoju obavezu i svoj dio posla, tako da očekujemo da, pošto je Drina već premoštena, i most bude otvoren na vrijeme", poručuje Vukićević.

Prema njegovim riječima, najbolji primjer kako se lako prelazi granica jeste višegodišnje učešće likovnih umjetnika iz Srbije na Međunarodnoj likovnoj koloniji "ART simpozijum Јahorina", jer je poznato da umjetnost ne poznaje granice.

"Generalno gledano, Srbija i Republika Srpska moraju imati dobre i tesne odnose ne samo u sferi privrede i ekonomije, već i u oblastima kulture, sporta, zdravstva i školstva", navodi Vukićević.

On pozdravlja napore i visoke umjetničke rezultate koje je "ART simpozijum Јahorina" postigao u proteklih 15 godina.

"Bogatstvo je dovesti sve te ljude na ove prostore i pokazati im i Јahorinu i Pale, a bogatstvo su i druženje sa umjetnicima iz cijelog svijeta, kao i njihova djela koja krase fundus Kolonije", kaže Vukićević.

Izvor: SRNA