latinica  ћирилица
15/07/2017 |  13:31 | Autor: RTRS

Politički motivisano podizanje optužnice

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da je podizanje optužnice Tužilaštva BiH protiv četiri člana Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike politički motivisano i predstavlja snažan pritisak na Republiku Srpsku.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je naglasio da, osim političkog, ne postoji nijedan razlog da bi se mogao voditi takav postupak, te napomenuo da je odluku o održavanju referenduma donijela Narodna skupština Srpske, u skladu sa Ustavom i zakonima.

On je upozorio da je u BiH prisutna selektivna pravda, te da takve stvari samo pogoršavaju političke odnose u zemlji, što se kasnije odražava na sve ostale sfere života - ekonomiju i druga kretanja značajna za stabilnost.

"Mislim da će ova odluka /o podizanju optužnice u vezi sa referendumom/ dugoročno donijeti samo nestabilnost i ne može ništa razriješiti zato što građani Srpske žele 9. januar da slave kao svoj praznik, a isto tako znamo da građani u Federaciji žele da slave 1. mart", rekao je Đokić.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića zbog neizvršavanja odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa referendumom u Republici Srpskoj.

Njih Tužilaštvo tereti da su, kao predsjednik i članovi Republičke komisije za sprovođenje referenduma o Danu Republike Srpske, kao službena lica u institucijama entiteta, odbili da izvrše konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda BiH, te počinili niz radnji i aktivnosti na sprovođenju referenduma o Danu Republike.

Izvor: SRNA