latinica  ћирилица
15/07/2017 |  14:28 ⇒ 14:38 | Autor: RTRS

Sahranjeni posmrtni ostaci borca Milenka Lazarevića

Posmrtni ostaci pripadnika Vojske Republike Srpske Milanka Lazarevića, koga su 1995. godine ubili pripadnici odreda El mudžahedin u kampu mudžahedina u Gostovićima kod Zavidovića, sahranjeni su danas u Cerovici kod Stanara.
Stanari - sahranjen Milanko Lazarević - Foto: SRNA
Stanari - sahranjen Milanko LazarevićFoto: SRNA

Lazarević je kao pripadnik Trećeg bataljona Četvrte ozrenske brigade nestao u Vozući u septembru 1995. godine, a prema raspoloživim podacima, njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su u naselju Kamenica, kilometar od nekadašnje linije razgraničenja.

Prema saznanjima predstavnika stanarske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, posmrtni ostaci ovog srpskog borca ekshumirani su 2006. godine.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Stanari Miladinko Kovačević rekao je da se sa ovog prostora potražuju posmrtni ostaci četiri borca stradala na ozrensko-vozućkom ratištu.

Zarobljene srpske borce i civile, koji su živi dovedeni u kamp u Gostovićima, mudžahedini su masakrirali, a 11 pronađenih tijela bilo je obezglavljeno.

U ofanzivi tzv. Armije RBiH pod nazivom "Uragan" na Vozuću u septembru 1995. godine ubijeno je 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, a za 130 još traga.

Spaljeno je 30 srpskih sela, a protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova.

Masovno stradanje dogodilo se od 10. do 24. septembra 1995. godine u napadu 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije RBiH i odreda El mudžahedin, uz podršku NATO avijacije.

Tokom troipogodišnje opsade Vozuće poginulo je 1.008 boraca Vojske Republike Srpske i policije, kao i civila.

Izvor: SRNA