latinica  ћирилица
15/07/2017 |  15:22 ⇒ 20:31 | Autor: RTRS

Beograd: Otvorena izložba "Edgar Dega -Trenuci posmatranja" (VIDEO)

U beogradskoj Galeriji Srpske akademije nauka i umjetnosti otvorena je izložba "Edgar Dega -Trenuci posmatranja".
Edgar Dega - Trenuci posmatranja - Foto: RTRS
Edgar Dega - Trenuci posmatranjaFoto: RTRS

Ovo je jedinstvena prilika da publika poslije više od pola vijeka vidi 29 crteža, pastela i monotipija slavnog francuskog umjetnika iz kolekcije Narodnog muzeja.

Edgar Dega je kroz "trenutak posmatranja" posebnim senzibilitetom bilježio dinamičnost društva s kraja 19. i početka 20.vijeka. Crtež i linija osnove su izražavanja jednog od osnivača impresionizma , a eksponati izložbe upućuju posmatrača neposredno u središte umjetnikove izražajnosti.

- Dega je u crtežu stvorio tako široko eksperimentalno polje da je mješajući tehnike, crtačke tehnike sa tehnikama koje se smatraju nekakvim razmeđem između crteža i slikarstva, to je pastel. On je sve to inkorporirao u svoje radove i za njega radovi u crtežu nisu imali samo pripremne skice - istakla je autorka izložbe Dragana Kovačić.

Sem crteža i grafika posjetioci imaju priliku da se upoznaju i sa Degaovim istraživanjima u oblasti fotografije kojom se strastveno bavio , što zajedno pruža mogućnost doživljaja njegovog jednistvenog umjetničkog senzibiliteta i upoznavanje urbane kulture Pariza tadašnjeg vremena. 

- Njega je najviše interesovalo kretanje. Naravno, prije svega balerina, a onda i svih ostalih mogućnosti kretanja koje pokazuje čovjek i uopšte savremeno doba - rekla je koautorka izložbr Milanka Todić. 

Izložena djela Edgara Degaa , u najvećem dijelu, su poklon Beograđanina , tragično stradalog u Drugom svjetskom ratu, Eriha Šlomovića Narodnom muzeju, a posjetioci će imati priliku da ih pogledaju do 15.septembra.