latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:02 ⇒ 16:35 | Autor: RTRS

Hašani: Održana deveta književna kolonija "Rijeka misli"

U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića, danas je održana 9. Književna kolonija "Rijeka misli" koju organizuje teatar "Scena" Novi Grad.
Krupa na Uni - Književna kolonija "Rijeka misli" - Foto: SRNA
Krupa na Uni - Književna kolonija "Rijeka misli"Foto: SRNA

Izvršni direktor "Scene" Srećko Marčeta rekao je danas da je književna kolonija pokrenuta radi afirmacije mladih pisaca.

"Tačno prije devet godina počela je da se razvija ideja okupljanja pisaca u rodnom mjestu našeg književnog velikana. Ideja živi i razvija se", rekao je Marčeta na mjestu gdje je nekad bila piščeva rodna kuća.

Stihove u Ćopićevu čast danas su, osim Marčete, govorili i Irena Plavšić, Zoran Plavšić, Renata Pavković i Gordana Savić.

Gosti književne kolonije ove godine bili su i glumac Hrvatskog narodnog kazališta /HNK/ Boris Miholjević i profesor na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Ilija Smoljanović.

Nakon što su obišli mjesto gdje je nekad bila rodna kuća Branka Ćopića, učesnici književne kolonije su u biblioteci spomen-škole koja nosi književnikovo ime održali književni čas i nastavili druženje u Hašanima.

U Novom Gradu teatar "Scena" sinoć je organizovao književno veče "Rijeka misli" uoči današnje istoimene književne kolonije.

Izvor: SRNA