latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:20 | Autor: RTRS

Hamilton na pol do Šumaherovog rekorda!

Vozač Mercedesa Luis Hamilton peti put u karijeri osvojio je pol poziciju pred Veliku nagradu Britanije, desetu trku ovogodišnjeg šampionata Formule 1, i došao na korak od rekorda Mihaela Šumahera.
Luis Hamilton - Foto: AP
Luis HamiltonFoto: AP

Britanac je na stazi "Silverston" po kišnim kvalifikacijama najbrži krug odvozao u vremenu od 1:26.600 minuta i tako došao do svoje 67. pol pozicije u karijeri. Šumaher je tokom svoje trofejne karijere upisao 68.

Hamiltonu će se na startu trke, u nedjelju od 14 časova, u prvom redu pridružiti Kimi Raikonen u Ferariju, dok će treći biti Sebastijan Fetel.

Trostruki svjetski šampion je u dominantnom stilu upisao rekordnu pol poziciju na Velikoj nagradi Britanije sa DŽimom Klarkom. Britanac se posle samih kvalifikacija našao pod istragom zbog usporavanja Romana Grožana, ali je uprkos tome Raikonena pobijedio za pet i po desetinki. Fetel je bio dve desetinke dalje, dok je Hamiltonov timski kolega Valteri Botas u Mercedesu pratio najbolju trojicu.

Finac će, međutim, startovati sa devete pozicije, pošto je kažnjen pomjeranjem za pet pozicija zbog promjene mjenjačke kutije. Tako će Maks Ferstapen u bolidu Red Bula biti četvrti na startu, ispred vozača Renoa Nika Hulkenberga i Serhija Peresa u Fors Indiji. Osmo mjesto u kvalifikacijama zauzeo je drugi vozač indijskog tima Esteban Okon, ispred Stofela Vandornea u Meklarenu, koji su takođe napredovali za po jedno mjesto. Grožan je bio deseti i sa te pozicije će započeti desetu trku.

Izvor: Sport Klub