latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:25 ⇒ 19:55 | Autor: RTRS

Tiha blokada Savjeta ministara BiH? (VIDEO)

Sjednica zajedničke Komisije za ljudska prava, na kojoj je trebalo da bude razmatran Izvještaj o radu Savjeta ministara BiH za prošlu godinu , juče je odgođena zbog nedostatka kvoruma.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Kolegijum Predstavničkog doma naredio je komisijama da ponovo razmotre izvještaj. Za SNSD je ovo dokaz da Denis Zvizdić i Savjet ministara nemaju podršku. U SDS-u, koji je dio vlasti u Sarajevu, vjeruju da će Izvještaj biti usvojen.

Da li je nedostatak kvoruma na sjednici Komisije, koja je trebalo da razmatra izvještaj o radu Savjeta ministara dokaz da Denis Zvizdić i Savjet ministara nemaju podršku? Predsjedavajući komisije Borislav Bojić nada se da nije, i da će kvoruma biti na sjednici 20. jula.

- Јa sam zakazao sjednicu Komisije u četvrtak ili petak, nisam sada siguran, kako nemam kalendar kod sebe. Vidjećemo da li će se članovi komisije pojaviti. Znam da su me zvali ministri da uskladimo vremena odžavanja. Očekujem da će sjednice ipak biti - dodao je Bojić.

U SNSD-u uvjereni da je na prošloj sjednici Predstavničkog doma bilo potpuno jasno da kabinet Denisa Zvizdića i Savjet ministara nemaju podršku. Stav SNSD-a, kaže Staša Košarac, takođe je jasan i nepromijenjen - Savjet ministara nema njihovu podršku.

- S obzirom da je bilo potuno jasno da se u ekspozeu gospodina Zvizdića želi namstnuti jedna potpuno nova dimenzija SM, a to je da SM prerasta u Vladu. Da se ignorišu stavovi Republike Srpske, da se ignorišu stavovi entitetskih Vlada, što je za SNSD bilo i tada i sada bilo potpuno neprihvatljivo - istakao je Košarac.

Delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta Bih Nebojša Radmanović istakao je da, na nivou BiH, samo postoji grupa pojedinaca koji ne odgovaraju svojim partijama i rade šta im se sviđa. To upravo pokazuje i rasprava o izvještaju o radu Savjeta ministara za prošlu godinu koju ne prihvataju ni stranke u vlasti, kaže Radmanović. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić izjavio je da već duže ne postoji klasična većina u BiH. On je objasnio da Savjet ministara nema potpunu i pravu podršku i da ona zavisi od teme do teme ili od slučaja do slučaja i smatra da do kraja njegovog mandata neće doći do značajnijih promjena.