latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:35 ⇒ 17:04 | Autor: RTRS

Brčko: Održan Prvi međunarodni plivački maraton

U Brčkom je danas održan Prvi međunarodni plivački maraton na relaciji Vučilovac-Brčko dugoj 10 kilometara, koju je prvi preplivao Matija Rafaj iz Hrvatske /20/ za jedan sat 35 minuta i 35 sekundi.
Brčko - Prvi međunarodni plivački miting - Foto: SRNA
Brčko - Prvi međunarodni plivački mitingFoto: SRNA

"Imam puno iskustva u plivanju, tako da mi ovo nije bio neki veliki problem. Rijeka Sava je bila odlična i brza. Nadam se da će sljedeće godine biti još više takmičara, jer je maraton stvarno dobro organizovan", rekao je Rafaj.

Medalje za drugo, treće i četvro mjesto osvojili su učesnici iz Srbije. Do cilja je drugi stigao Borislav Fermenović /15/ za jedan sat 39 minuta i 13 sekundi, treće mjesto pripalo je Mini Mastilović /26/, koja je plivala jedan sat, 40 minuta i 27 sekundi, a četvrto Јovani Јečanski /14/ za ostvareno vrijeme od jedan sat, 41 minut i 36 sekundi.

Draško Đurić, predsjednik plivačkog kluba "Atos" koji je u saradnji sa nevladinom organizacijom "Iks centar" organizovao ovaj događaj, rekao je da je zadovoljan kako je protekao maraton i dodao da je Brčko distrikt kao grad poslao važnu poruku jer se danas mogla vidjeti saradnja svih naroda i narodnosti, koji složni mogu sve.

Medalje pobjednicima uručio je gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, koji je naglasio da je riječ o veoma značajnoj manifestaciji, koja je dobra preporuka za BiH, a posebno za distrikt.

"Drago mi je što je sve prošlo u najboljem redu i mislim da će ovaj maraton, ukoliko postane tradicija, značajno obogatiti turističku i sportsku ponudu distrikta", rekao je Milić.

Vojislav Mijić, direktor Šabačkog plivačkog maratona i Ginisov rekorder, značajno je pomogao u organizaciji maratona i bio je njegov promoter.

"Veoma sam srećan što na ovom maratonu učestvuje šest zemalja, što je protekao bez problema i što su ga građani distrikta ovako masovno ispratili", istakao je Mijić.

Osim prva četiri takmičara, koja su ostvarila najbolje vrijeme, učestvovali su: Dragan Mirkov /43/ Srbija, Aleksandar Žegarac /40/ BiH, Marko Rafaj /43/ Hrvatska, Ervin Birman /39/ Mađarska, Naste Јončenski /68/ Makedonija, Boško Ilijev /52/ Makedonija, Momčilo Koprivica /30/ BiH, Natan Kol /46/ SAD, Aleksandar Tutić /46/ BiH, Dario Gajić /46/ BiH.

Povodom maratona, upriličen je raznovrstan program - trka plivača amatera, odbojka na pijesku, te druženje uz riblje specijalitete.

Pobjednici su uz medalje dobili i novčane nagrade - za prvo mjesto 600 evra, a za drugo, treće i četvrto mjesto 400, 200 evra i 100 evra.

Pokrovitelj maratona je Vlada Brčko distrikta.

Izvor: SRNA