latinica  ћирилица
15/07/2017 |  16:45 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Poljoprivrednici gledaju u nebo – suša prijeti usjevima (VIDEO)

Ako uskoro ne padne obilna kiša, suša i tropske temperature mogu napraviti veliku štetu na ratarskim usjevima.
Suša i poljoprivreda - Foto: RTRS
Suša i poljoprivredaFoto: RTRS

Na oranicama lošijeg kvaliteta i bez mogućnosti zalivanja, kukuruzu i soji nema spasa. Šteta je već uočljiva, a mogu se očekivati problemi i u proizvodnji stočne hrane. Na kvalitetnom zemljištu i oranicama koje se navodnjavaju, usjevi su u dobrom stanju.

Bez navodnjavanja nema sigurne poljoprivredne proizvodnje. U Semberiji i Lijevče polju, bogatim podzemnim vodama. Ozbiljni poljoprivrednici više ne rizikuju. Obezbijedili su sisteme za navodnjavanje i suša ih ne brine.

- Јa sam uzeo dva sistema za navodnjavanje, jer sam prije dvije godine kada je bila suša na ovoj istoj parceli kada je kombajn išao nije bilo ništa ubrati, a evo sada vam pokazujem kukuruz - kaže Đuro Cvijić iz Kladara.

Svakodnevno zalivanje jeste velika investicija, ali opravda uloženi trud i novac. 

- Svaki dan mora to da se zaliva i bez zalivanja ništa ne može. Ovakvu paprika da imate morate biti 100% angažovani - istakao je Huso Mehanović iz Јanje.

Novac uložen u sistem za navodnjavanje brzo se vrati , a uništen usjev je čist gubitak. I resorno ministarstvo podržava zalivne sistema. U toku je realizacija projekta vrijednosti 40 miliona maraka.

- Do sada smo utrošili oko osam miliona maraka, a u ovoj godini dodatnih osam. S druge strane kroz redovne mjere podsticaja u zadnjih desetak godina smo izdvojili oko 10 miliona maraka pri čemu su izgrađeni sistemi za navodnjavanje na 10 hiljada - kaže pomoćnik ministra poljoprivrede Boris Pašalić.

U ovakvim godinama povrće je lakše proizvesti jer nema biljnih bolesti. Јedini problem su insekti od kojih treba štititi biljku. 

-  Na ovako visokim temperaturama moraju voditi računa i kada tretiraju to povrće. Ne ići u tretmane kada su visoke temperature, nego čekati veče da temperature padnu - naveo je agronom Stanko Tadić.

I navodnjavanje se treba obaviti kada su temperature niže od 30 stepeni, kažu agronomi. Ako suša potraje, na kukuruzu koji je u Srpskoj zasijan na 130 hiljada hektata može se očekivati šteta, jer je ovoj žitarici tokom jula i avgusta potrebno 100 litara kiše po kvadratnom metru.