latinica  ћирилица
16/07/2017 |  10:10 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Golić: Osigurati bolje okruženje budućim generacijama

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je cilj projekta Energetska efikasnost smanjenje potrošnje energije i tekućih energetskih troškova, povećanje komfora u zatvorenim prostorijama, smanjenje emisije ugljen-dioksida i podizanje nivoa svijesti o energetskoj efikasnosti.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

- Kao ministar ekologije, i kontakt institucija za klimatske promjene za BiH, snažno podržavam sistematičan pristup u realizaciji projekata energetske efikasnosti kako bismo dugoročno uticali na smanjenje emisija stakleničkih gasova i osigurali bolje okruženje budućim generacijama - poručila je Golićeva.

Prema njenim riječima, Ministarstvo podržava sve aktivnosti koje doprinose smanjenju klimatskih promjena, a provođenje infrastrukturnih radova na javnim institucijama koje su građene prije 40 i više godina doprinosi tim naporima.

- Naš fokus je sprovođenje svih mjera koje doprinose povećanju otpornosti na klimatske promjene. Posebno je važno da se uzmu u obzir i efekti klimatskih promjena koji su već evidentni i na našem području. Povećanje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije se nameće kao obaveza prema društvu - navela je Golićeva.

Ona smatra da utopljavanjem obdaništa, škola, fakulteta, bolnica, Ministarstvo osigurava bolje uslove za krajnje korisnike, a ujedno utiče da budžetska izdvajanja budu manja i da se ušteđena sredstva reinvestiraju u obnovu drugih javnih objekata.

- Osim materijalnih ušteda, ovakvi projekti doprinose angažovanju domaće građevinske operative i proizvođača građevinskih materijala - rekla je Golićeva.

U sklopu ovog projekta započeti su radovi na još šest objekata, i to Gimnaziji "Sveti Sava", ЈP Nacionalni park "Kozara" u Prijedoru, OŠ "Mladen Stojanović" u Laktašima, OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku, Univerzitetskoj bolnici Foča, te paviljonima u bolnici Trebinje.

- Na svim objektima izvršeni su preliminarni, a zatim i detaljni energetski pregledi, te u skladu s rezultatima urađene su projektna dokumentacija i revizija projektne dokumentacije - pojasnila je Golićeva.

U Gimnaziji "Sveti Sava" Prijedor, koja je izgrađena 1921. godine i koju pohađa 456 učenika, radovi će trajati tri mjeseca, a ukupna ugovorena cijena iznosi 387.267 KM.

Ukupna ušteda energije koja se očekuje na godišnjem nivou iznosi 64 odsto, a period povrata investicije iznosi osam godina.

U objektu Nacionalni park "Kozara", koji je izgrađen 1956. godine, postaviće se termičke izolacije na vanjske zidove, termičke izolacije na međuspratnu tavansku konstrukciju - krov objekta, zamjeniće se prozori i vrata, te izvršiti rekonstrukcija sistema grijanja.

Radovi će trajati dva mjeseca, ukupna ugovorena cijena iznosi 77.876 KM, ušteda energije koja se očekuje na godišnjem nivou iznosiće 60 odsto, dok period povrata investicije iznosi oko sedam godina.

Radovi na OŠ "Mladen Stojanović" u Laktašima trajaće do početka školske godine, a ugovorena cijena iznosi 256.839 KM. Ukupna ušteda energije koja se očekuje na godišnjem nivou iznosi 81 odsto.

U OŠ "Sveti Sava" u Zvorniku, koju pohađa 1.552 učenika, radovi bi trebalo da traju četiri mjeseca, a ukupna ugovorena cijena iznosi 1.433.526 KM, dok ušteda energije koja se očekuje na godišnjem nivou iznosi 66 odsto, a period povrata investicije iznosi sedam i po godina.

U Univerzitetskoj bolnici Foča u toku su radovi na više objekata i provode se kroz više faza. Predviđeno je da radovi na paviljonima A, B, C, D, i E traju šest mjeseci, a ukupna ugovorena cijena iznosi 1.258.670 KM.

U saradnji sa Gradom Trebinje, u rekonstrukciju objekta bolnice trebalo bi da bude uloženo 888.118 KM. Ovakav način finansiranje predstavlja pilot projekat jer se prvi put obezbjeđuje model zajedničkog sufinasiranja Vlade i lokalnih zajednica u projekte energetske efikasnosti. Radovi će trajati šest mjeseci.

Izvor: SRNA