latinica  ћирилица
16/07/2017 |  11:53 ⇒ 12:51 | Autor: RTRS

Milići- Sufinansiranje vantjelesne oplodnje (VIDEO)

Milići se posljednjih godina suočavaju sa negativnim prirodnim priraštajem, jer je beba i učenika sve manje.
Milići - Foto: RTRS
MilićiFoto: RTRS

Lokalna uprava, svjesna ovih demografskih podataka, preduzela je brojne mjere podrške pronatalitetnoj politici, a od ove godine prvi put će bračnim parovima sufinansirati i proces vantjelesne oplodnje.

Preciznih podataka o broju bračnih parova sa područja Milića koji imaju problem sa sterilitetom nema. Prema procjenama i iskustvu iz regiona, ima ih oko 17 odsto. Lokalna uprava odlučila je da im pomogne, finansirajući treći pokušaj vantjelesne oplodnje. Dodatna pogodnost je što neće biti rokova, odnosno parovi koji ispunjavaju uslove propisane pravilnikom moći će se prijaviti tokom cijele godine.

Ljiljana Lalovoć, načelnica Odjeljenja za finansije, privredu i društvene djelatnosti Milići, kaže da će zainteresovanim parovima biti omogućeno da se prijave za ova sredstva tokom čitave godine.

Pravo na sredstva imaju bračni parovi čije je prebivalište u Milićima duže od dvije godine i koji su već imali dva neuspješna pokušaja vantjelesne oplodnje. Uslov je i da žena nije starija od 40 godina.

Načelnik opštine Momir Lazarević ističe da im je cilj da stanovnici ostanu da živi ovdje, a da će se lokalna zajednica potruditi da obezbijedi ambijent za mlade bračne parove, od zaposlenja do obrazovanja za djecu.

Za ovu namjenu iz opštinske kase ove godine biće izdvojeno 35 hiljada maraka.