latinica  ћирилица
16/07/2017 |  12:04 ⇒ 12:52 | Autor: RTRS

Sapuni porodice Grbić prirodni i mirisni (VIDEO)

Bračni par Bojana i Zdravko Grbić iz Prijedora, jedini na ovom području proizvode domaće sapune. Prave ih od prirodnih, jestivih sastojaka.
Sapun - Foto: RTRS
SapunFoto: RTRS

Želja im je, kako su istakli, da jednog dana ovaj hobi pretvore u porodični biznis i ozbiljan izvor prihoda.

Kako bi industrijsko zamijenili prirodnim preparatima, Bojana i Zdravko Grbić, roditelji troje djece, počeli su proizvodnju domaćih sapuna u kućnoj radinosti. Kokosovo, palmino i maslinovo ulje za mnoge su hrana, ali za njih su među najvažnijim sastojcima u receptu za domaći sapun. Tu su, između ostalog i arome jagode, lavande i kafe.

Zdravko kaže da su sirovine koje kupuju rafinisane, pročišćene od svih nečistoća, tako da u reakciji sa sodom ne dolazi do stvaranja hemijskih jedinjenja koja bi mogla da naštete koži i izazovu neku reakciju.

- U suštini, to je čisto sapun - ističe Zdravko.

Najmlađi član petočlane porodice, dvogodišnji Јanko najveći je obožavalac mirisnih sapuna. A da bi Јanko imao miran san tu je i sapun od lavande.

- Ko god da je koristio ove sapune, vratio bi se ili po isti ili neki novi. Nebitno je, jer su svi zadovoljni baš zato što ne isušuju kožu - rekla je Bojana.

Ovi prirodni proizvodi čuvaju zdravlje i od toga je i potekla ideja o kućnoj proizvodnji sapuna, navode Grbići. Posebno su ponosni na sapun od cvijeta pamuka za jačanje kose. U šali, Grbići kažu – kvalitet sapuna testirali su rodbina i prijatelji. Nadaju se da će jednog dana hobi postati ozbiljan izvor prihoda.