latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:03 ⇒ 20:44 | Autor: RTRS

Zahtjev za izgradnju katoličke crkve u Drvaru - rukovodstvo opštine sumnja u motive (VIDEO)

Katolička crkva, uputila je, načelniku opštine Drvar Goranu Broćeti zahtjev za dodjelu zemljišta na kojem planiraju da u narednom periodu grade katolički vjerski objekat.
Drvar - Foto: RTRS
DrvarFoto: RTRS

U obrazloženju je navedeno da bi se izgradnjom crkve poboljšao društveni život oko 5 stotina Drvarčana katoličke vjeroispovijesti. Međutim, rukovodstvo opštine sumnja da su u pitanju drugačiji motivi.

Stav o neophodnosti izgradnje katoličke crkve u Drvaru podržao je lokalni HDZ, ali i rukovodstvo Kantona 10. Kažu, poslije 20-ogodišnjeg pregovaranja sa vlastima u Drvaru oko reizgradnje hrama srušenog 1949. godine, čitav slučaj izašao je iz političke sfere.

- Žalosno je da nakon 22 godine još nije riješeno to pitanje, to je moj lični stav i stav vlade - kaže predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Јozić.

- Mi smo, mislim, uspjeli da politiku otklonimo, i da se bavimo isključivo zakonom, zakonskim normama i ljudskim pravima, znači da ljudima omogućimo da ulaze u svoju bogomolju - rekao je predsjednik OO HDZ BIH Drvar Stijepo Vukančić. 

Ljudska prava nisu sporna, poručuje rukovodstvo opštine Drvar. Sporan je način njihovog ostvarivanja. Opština je već duže vrijeme suočena je sa enormnim pritiscima od rukovodstva Kantona 10, koje svakodnevnim ucjenama i blokadama prisiljava vlasti u Drvaru da što prije ustupe zemljište za izgradnju crkve.

- Ako se radi samo o vjerskom objektu, ja stvarno ne znam zašto toliki pritisci. Bojim se da tu ipak ima i druge pozadine, tako da jednostavno, bojim se da ili ovakva ili onakva odluka, može se nekom obiti o glavu - istakao je načelnik opštine Drvar Goran Broćeta.

Čini se da iza inicijative za izgradnju katoličke crkve ne stoji samo religijski motiv, nego da je politika i te kako umiješala prste.

Tako smatraju srpski poslanici u skupštini Kantona 10. Mile Marčeta tvrdi da izgradnju crkve svojim postupcima osporavaju sami Hrvati, koji, u poslijeratnim godinama, nisu birali način da diskriminišu i otjeraju Srbe povratnike.

- Oni su bili tu kad su rušili kuće, kad su mogli uzeti privatizaciju, mogli su crkvu dići u to vrijeme, znači njih ne interesuje, nego je to zadnji momenat pritiska da Srba nema u Federaciji - naglasio je poslanik u Skupštini Kantona 10 Mile Marčeta. 

Јedno je sigurno – izgradnja katoličke crkve sve malobrojnije građane Drvara ne zanima. Više ih, kažu, interesuje kako preživjeti od danas do sutra.

 Konačan epilog ove priče trebalo bi da bude poznat u septembru, kada ističe rok od 60 dana postavljen pred rukovodstvo opštine Drvar, da skupštini opštine na izjašnjavanje ponudi tri lokacije za izgradnju katoličke bogomolje.