latinica  ћирилица
16/07/2017 |  18:13 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Srbija postaje sve popularnije turističko odredište (VIDEO)

Srbija postaje sve popularnije turističko odredište. Broj domaćih i stranih gostiju iz godine u godinu sve je veći.
Turizam u Srbiji - Foto: RTRS
Turizam u SrbijiFoto: RTRS

 Svi pokazatelji ukazuju na to da se u Srbiji očekuje rekordna turistička sezona.

Turistički radnici u Srbiji imaju razloga za zadovoljstvo. Ove godine očekuje se više od tri miliona turista, od kojih gotovo polovina iz inostranstva, a devizni priliv premašiće milijardu evra. 

 Već u prvih pet mjeseci ove godine rast broja inostranih gostiju je 15%, jedna smo od rijetkih zemalja koja u kontinuitetu ima dvocifreni rast broja inostranih turista - istakao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Rezultat je to osmišljenih akcija za privlačenje turista, među kojima je i promotivna kampanja "Vidi Srbiju – savršen odmor nadohvat ruke". Najviše turista dolazi iz regiona, a zahvaljujući akciji subvencionisanih vaučera Vlade Srbije, značajno je povećan i broj domaćih turista,. 

- Akcija vaučera pokazala zaista dobre rezultate, s obzirom na to da prvobitnih 60.000 vaučera je već podeljeno, odnosno premašeno, do sada je već podeljeno 65.000 vaučera, zato što se u međuvremenu zbog velikog interesovanja akcija produžila i povećala za dodatnih 20.000 - naglasila je direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović.

- Zaista je urodilo plodom što se tiče akcije tih vaučera, preko 120.000 turista u Atomskoj banji, a 180.000 turista ostvarilo je noćenje na teritoriji grada Čačka - kaže direktor Turističke organizacije Čačak Vojin Koljević.

Odlični rezultati i u Beogradu - broj domaćih turista je za 30 odsto veći nego lani, a povećan je i broj stranih gostiju.

- Za prvih 6 meseci imati preko milion noćenja. Takav rezultat do sada nikad nije postignut – milion noćenja stranih gostiju, da budem tačan. U Beogradu nikad više stranaca, nikad više domaćih gostiju, Beograd ima svoj šarm kao regionalna prestonica i kao grad u koji svi dolaze - izjavio je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović.

Da bi se privukao i veći broj turista sa udaljenih tržišta, poput Kine, Indije ili Јapana – neophodno je kreiranje regionalnih turističkih proizvoda.

- Mi moramo da se udružujemo sa drugim zemljama iz regiona, da formiramo zajedničke turističke proizvode, kako bi ih predstavili tržištima upravo tih zemalja. Mi već u prvih 5 mjeseci imamo za 180% rast broja kineskih turista - dodaoo je Ljajić.

 Da bi rezultati bili još bolji, potrebno je raditi na marketingu i poboljšanju turističke infrastrukture, ističu turistički radnici koji će, pprema svemu sudeći, ovog ljeta imati pune ruke posla.